RăzboiUcraina

VIDEO. „Da Vinci”, un soldat ucrainean, om-simbol, ucis în luptele de la Bahmut, anunță Zelenski. „Ucraina își va aminti întotdeauna de eroii săi”

Un celebru luptător al Ucrainei, Dmitro Koţiubailo, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, a fost ucis în luptele de la Bahmut, a anunţat marţi seara, 7 martie, liderul de la Kiev în discursul său adresat naţiunii, mesajul său fiind că eroii nu vor fi uitaţi, dar că indiferent de ce se întâmplă Ucraina trebuie să reziste.

Dmitro Koţiubailo era un soldat binecunoscut în Ucraina, după ce se înrolase şi lupta împotriva ocupanților ruși încă din 2014, de când era doar un adolescent, scrie Hotnews.

„Astăzi, Dmitro Koţiubailo, ”Da Vinci”, erou al Ucrainei, voluntar, om-simbol, om de curaj, a fost ucis în acţiune. A fost luptător al brigăzii 67-a mecanizate, comandant al unui batalion. A fost ucis în bătălia de lângă Bahmut, în bătălia pentru Ucraina. Din 2014, el a apărat independenţa noastră şi demnitatea poporului nostru. Unul dintre cei mai tineri eroi ai Ucrainei. Unul dintre cei a căror istorie personală, caracter şi curaj au devenit pentru totdeauna istoria, caracterul şi curajul Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski.

„De mai bine de nouă ani, eroii ucraineni luptă pentru viitorul Ucrainei în bătălii crâncene pentru ţară. Pacea şi siguranţa relativă în oraşele din spatele frontului este isprava lor. Încrederea noastră în victoria Ucrainei este rezistenţa şi puterea lor”, a subliniat președintele ucrainean.

„Ucraina îşi va aminti întotdeauna de eroii săi. Amintirea noastră despre ei va dăinui, iar inamicul care a venit în Ucraina va pieri”, a asigurat liderul ucrainean, care şi-a exprimat mulţumirile şi recunoştinţa faţă de toţi cei care luptă pentru Bahmut şi a căror „rezistenţă şi perseverenţă distrug armata ocupantului din Donbas”.

Cuvintele lui Volodimir Zelenski sunt ecoul justificării pe care a invocat-o şi într-un interviu acordat CNN pentru faptul că forțele armate ucrainene continuă să opună rezistenţă la Bahmut şi refuză să se retragă.

Dacă rușii vor prelua controlul la Bahmut, acestea vor avea „cale liberă” pentru a cuceri alte oraşe din Ucraina, a avertizat preşedintele Zelenski în interviul acordat CNN. „Acest lucru este tactic pentru noi, înţelegem că după Bahmut, ei ar putea merge mai departe. Vor avea cale liberă spre alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk, în estul Ucrainei”, a explicat el.

În ciuda zvonurilor privind o retragere iminentă a trupelor sale, preşedintele Ucrainei a declarat luni că a dat instrucţiuni armatei pentru a găsi forţe care să consolideze apărarea oraşului din est aflat sub un asediu continuu, care consumă, deopotrivă, forţele ucrainene, dar şi mai mult pe cele ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *