Război

VIDEO. Forțele armate ucrainene au reușit încă o lovitură considerată imposibilă înainte de război

O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni arată încă o lovitură remarcabilă reușită de aceștia, pe care mulți ar fi considerat-o imposibilă înainte de izbucnirea războiului la sfârșitul lunii februarie.

Înregistrarea video de doar 16 secunde arată cum forțele armate ucrainene au reușit să doboare o rachetă de croazieră rusească (Kh-101 sau Kh-55 „Kent”) cu ajutorul unui sistem portabile cu rachete antiaeriene (MANPAD) 9K38 Igla, scrie Hotnews.ro.

Lovitura reușită este una absolut remarcabilă, fiind considerată de majoritatea analiștilor militari imposibilă înainte de izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie din mai multe motive:

  • sistemele MANPAD au o rază foarte scurtă de acțiune, așa că un soldat înarmat cu un astfel de lansator mobil trebuie să fie exact la momentul potrivit în locul potrivit să poată lua la țintă racheta. În cazul de față armata ucraineană probabil anunță rapid militarii din teritoriu după detectarea unor lansări ale forțelor ruse, îi pune în gardă și aceștia ies rapid în poziții prestabilite;
  • rachetele folosite de sistemele MANPAD se bazează pe ghidaj în infraroșu, urmărind o semnătură termică (căldura generată de țintă) pronunțată pentru se ghida. Dar rachetele de croazieră sunt obiecte mici comparativ cu un avion sau un elicopter, motoarele lor neavând o semnătură termică atât de vizibilă. Deși ea există, e incomparabil mai mică decât la elicoptere sau avioane;
  • viteza rachetelor de croazieră (între 600 și 800 km/h) face ca acestea să apară și dispară foarte rapid din câmpul vizual al soldatului înarmat cu un astfel de lansator mobil, iar timpul de fixare a țintei prin MANPAD (lock-on) e de regulă de câteva secunde, ceea ce înseamnă că racheta a trecut peste militari de ceva vreme și se îndepărtează. În plus, militarii cu un sistem mobil pot lua fixa o rachetă de croazieră doar din spate, practic după ce racheta a trecut de ei și se îndepărtează, pentru că doar din spatele rachete poate fi detectată amprenta termică.

De altfel, în înregistrarea video distribuită de soldații ucraineni se poate observa cu un stop cadru în jurul secundelor 00:02-00:03 cum o altă rachetă lansată de un sistem MANPAD își ratează ținta, trecând însă razant pe lângă racheta de croazieră rusească.

Aceasta pare a fi a doua filmare care confirmă doborârea unei rachete de croazieră de către ucraineni cu un MANPAD, o alta apărând pe rețelele de socializare în luna octombrie.

Nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei

Soldații ucraineni au reușit noua lovitură joi, când forțele armate ruse au lansat încă un atac pe scară largă cu rachete asupra Ucrainei.

Unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, a declarat că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina joi dimineață de către Rusia.

Menționăm că explozii au fost auzite în Kiev, Jitomîr și Odesa, potrivit unui corespondent Reuters și a relatărilor din presa locală. Autoritățile ucrainene au spus însă că acestea provin de la sistemele de apărare aeriană care au doborât rachetele care se apropiau.

Ihor Terejov, primarul orașului Harkov, a declarat că oficialii încă clarifică ce a fost lovit și dacă există victime, în timp ce Vitali Kliciko, primarul orașului Kiev, a avertizat cu privire la posibilele întreruperi de energie electrică în această zonă și a cerut locuitorilor să își încarce telefoanele.

Maxim Marchenko, guvernatorul din Odesa, a declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât nu mai puțin de 21 de rachete doar deasupra regiunii sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *