Actualitate

VIDEO. Fostul șef adjunct al ANP, Serghei Demcenco, trimis pe banca acuzaților pentru falsuri în declarația de avere

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni, 28 noiembrie, despre trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a unui fost director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru falsuri în declarația de avere în care nu ar fi indicat peste 1.000.000 de lei, în raport cu realitatea constatată de oamenii legiI, transmite Zdg.md.

Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre conducătorii Administrației Naționale a Penitenciarelor, despre care sursa citată a relatat că locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, nu se regăsește în declarațiile sale de avere.

Potrivit datelor primite de procurorii PCCOCS de la inspectorii de integritate, învinuitul și-a declarat fals cifra veniturilor și proprietăților pe parcursul a cinci ani, începând din 2017.

„Mai exact, învinuitul nu a indicat în declarația de avere faptul că familia acestuia deține un teren și o casă de vacanță în apropierea Chișinăului (evaluată cadastral la peste 400.000 lei) și două automobile, peste 600.000 lei obținuți din vânzarea altor trei automobile, bani deținuți în valută străină ca pretinsă donație, precum și a indicat un preț redus la cumpărarea unui alt automobil al familiei sale”, notează PCCOCS.

Casa mamei construită pe terenul cumpărat de la fostul director al CNA

ZdG a scris despre Serghei Demcenco, care locuiește de mai mulți ani într-o casă amplasată în inima sectorului Râșcani al Capitalei, pe o stradă cu case de lux, închisă cu o barieră și supravegheată non-stop de un agent de pază de la o companie privată.

Oficial, imobilul aparține mamei demnitarului, Galina Demcenco, născută în 1945 și originară din satul Prodănești, raionul Florești.

De asemenea, sursa citată relatează că părinții lui Demcenco au cumpărat terenul de 6 ari, pe care ulterior a fost construită casa, de la Viorel Chetraru, fost director al CNA, în prezent vicepreședinte al Curții de Conturi. Chetraru obținuse terenul la preț normativ, în decembrie 2001, de la primăria mun. Chișinău, și l-a vândut familiei Demcenco un an mai târziu. 

Potrivit Codului penal, includerea intenţionată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenţionată a unor date în declaraţia de avere şi interese personale se pedepsește  cu amendă care variază între 200.000-300.000 lei sau cu închisoare de până la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Sursa: Ziarul de Gardă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *