Eveniment

(VIDEO) Funicularul de la Râbnița a fost a aruncat în aer

Plasa de protecţie atârnată deasupra râului a fost demolată printr-o explozie controlată. Pentru operaţiunea în cauză au fost utilizate aproximativ 80 kg de substanţe explozibile, masa totală a plasei demolate constituind 90 tone. Operațiunea de ieri a decurs potrivit unui plan de acțiuni, stabilit de către grupul de lucru, compus din specialiști moldoveni, ruși și alte structuri vizate. Geniştii Armatei Naţionale împreună cu specialiştii Ministerului Situaţiilor Excepţionale al Federaţiei Ruse (conduși de Andrei Loghin) și salvatorii din Republica Moldova au instalat material explozibil pe suprafața plasei. În paralel, angajații Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE), cu un echipaj SMURD și poliția au asigurat informarea şi evacuarea populaţiei, precum şi blocarea circulaţiei în zona de risc, iar echipele de scafandrieri au efectuat controlul situaţiei pe apă. 

Aceleaşi măsuri de securitate au fost întreprinse şi pe malul stîng al Nistrului. Deflagraţia a avut loc la ora 15.00. Ca urmare, plasa de protecţie a fost segmentată în 7 părţi, care s-au prăbuşit în apă. SPCSE informează că operaţiunea a decurs în regim planificat şi fără abateri.  Substanţele explozibile au fost puse la dispoziție de către Armata Naţională a Republicii Moldova. Următoarea etapă va constitui extragerea segmentelor de plasa din apă. La efectuarea acestor lucrări va fi utilizat elicopterul MI-26T. Amintim că demontarea telefericului industrial Rezina-Rîbniţa se efectuează în rezultatul înţelegerilor care au avut loc în luna mai 2013, în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. 

Funicularul de peste Nistru a fost construit în anul 1962, iar din 2000 nu mai este folosit. Construcția era într-o stare avansată de erodare și risca să se prăbușească. 

După SPC SE

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *