Actualitate

VIDEO/ Igor Boțan: Republica Moldova trebuie să-și întărească securitatea și să se apropie de comunitatea europeană, pentru a evita un scenariu similar celui din Kazahstan

„Securitatea Republicii Moldova constă în apropierea de spațiul european, să se integreze în spațiul european, să se califice pentru a fi acceptată în această comunitate europeană. O țară mică cum este Republica Moldova într-o astfel de situație trebuie să fie consecventă, să-și articuleze foarte clar interesele. Marele potențial al Republicii Moldova, dacă are un comportament predictibil, este atragerea simpatiilor marilor jucători și din acest punct de vedere securitatea Republicii Moldova poate fi garantată mult mai abitir decât prin forțe militare”, a mai spus Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice la tema: „Situația din Kazahstan: ecouri până în Moldova”.

  
La fel,expertul anticipează evoluții nefaste ale situației din Kazahstan, în condițiile în care președintele kazah, Kasîm-Jomart Tokayev, numește revoltele sângeroase din țara sa drept „o tentativă de lovitură de stat”. Prezența contingentului militar al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă trezește suspiciuni și îngrijorare.

„Consecințele sunt sumbre. Dacă în Kazahstan e vorba de o luptă a clanurilor, atunci de ce în această luptă trebuie să fie introduse forțe armate străine? Trezește îngrijorare faptul că un șef de stat spune că țara lui a făcut cadouri fostelor republici sovietice și le poate oricând revendica. În Kazahstan a fost nevoie de toată legenda teroristă pentru a justifica introducerea forțelor din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Despre acest lucru a vorbit și președintele Tokayev în adresarea sa către națiunea kazahă, în timpul căreia a făcut referire la 20 de mii de teroriști. Ulterior, experții au atras atenția că postarea președintelui Tokayev, de-o manieră foarte stranie, a fost ștearsă. Acest lucru arată că situația evoluează foarte rapid și autoritățile kazahe nu reușesc să aranjeze lucrurile într-o manieră logică”, a conchis Igor Boțan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *