CSI / Rusia

VIDEO. Imagini cu Rogozin pe front, filmat la bordul unui obuzier rusesc și îmbrăcat din cap până în picioare în echipamente NATO

Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos și vicepremier al Rusiei, s-a filmat la bordul unui obuzier rusesc îmbrăcat în echipamente NATO, presa de la Moscova scriind că acesta se află pe front, transmite Hotnews.

O înregistrare video cu muzică patriotică pe fundal s-a viralizat pe rețelele de socializare după ce a făcut inițial înconjorul canalelor de Telegram rusești, Rogozin putând fi văzut în interiorul vehiculului de luptă al armatei ruse.

Deși filmarea a fost realizată mai mult decât sigur în scopuri propagandistice, presa rusă insistă că Rogozin se află pe front.

De exemplu, site-ul ultranaționalist Tsargrad, cel care a publicat recent atacul dur al lui Aleksandr Dughin la adresa lui Putin, relatează că Rogozin a vorbit cu soldații din prima linie și a transmis opinia acestora Kremlinului după ce Dmitri Peskov a afirmat recent că obiectivul ”operațiunii militare speciale” nu este schimbarea conducerii politice de la Kiev.

„Rogozin subliniază că militarii au propria lor viziune asupra acestei chestiuni. Potrivit acestuia, voluntarii din prima linie cred că junta de la Kiev merită pedeapsa capitală”, scrie Tsargrad.

„Ei cred că liderii juntei fasciste de la Kiev ar trebui să fie agățați în cel mai apropiat castan de Kiev. Vă rugăm să luați în considerare”, îl citează Tsargrad pe Rogozin, despre care jurnaliștii ruși scriu că se află pe front în rol de „instructor militar”.

Naționalistul rus, fan al echipamentelor NATO

Mai multe fotografii distribuite de Rogozin și canalele rusești de propagandă au stârnit însă furie în rândul comunității de bloggeri militari din Rusia și a corespondenților de război ruși, aceștia remarcând că fostul șef al Roscosmos este îmbrăcat aproape din cap până în picioare doar în echipamente emise militarilor NATO.

Situația este cu atât mai ironică întrucât înainte să fie numit în fruntea Roscosmos în 2018, Rogozin a fost vicepremier al Rusiei responsabil de industria de armament autohtonă.

„Rogozin a mers să ”lupte împotriva NATO” în echipamentul NATO”, titrează ironic jurnaliștii de la Nasha Niva, cel mai vechi cotidian din Belarus, care în prezent operează în străinătate după ce a fost interzis de autoritățile de la Minsk din cauza opoziției față de regimul lui Aleksandr Lukașenko.

„Corespondenții militari indignați au fost primii care au acordat atenție uniformelor nepatriotice ale ”șefilor grupului de consilieri din zona operațiunii militare speciale” pe canalele lor”, amintește Nasha Niva.

Cât costă echipamentele NATO purtate de Dmitri Rogozin „pe front”

Administratorii unui canal de Telegram popular în Rusia au făcut o analiză amănunțită a echipamentului lui Rogozin, remarcând că acesta poartă o jachetă fabricată de o companie austriacă din Carintia ce înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” putea costa în Rusia până la 80.000 de ruble (aproximativ 1.300 de dolari).

El este protejat de o vestă antiglonț turcească BIKATEX ce costă 6.000 de ruble, sau în jur de 100 de dolari.

Corespondenții militari ruși s-au declarat perplecși de ce acesta nu folosește vesta multifuncțională „Ratnik” fabricată în Rusia, pe care Rogozin însuși a lăudat-o și a cerut să fie produsă pe scară largă încă din 2013, când era responsabil de coordonarea industriei de armament a țării.

Vesta purtată de acesta are tocuri pentru pistolul-mitralieră german MP-5 și pentru pistolul-mitralieră american FN SCAR-H. Prețurile de bază pentru acestea încep de la 350.000 de ruble (5.770 dolari).

În una dintre fotografii Rogozin a pozat și cu o pușcă americană AR-15 și un pistol ce seamănă cu un Glock-18 de fabricație austriacă.

Inclusiv cizmele cu care acesta este încălțat sunt produse în străinătate, fiind vorba de marca slovacă Zephyr (modelul în cauză costă 412 dolari). Singurul echipament rusesc pe care Rogozin îl poartă este casca sa, produsă de compania Armokom de lângă Moscova și evaluată la 2.000 de dolari.

În total, echipamentele și armele afișate de Dmitri Rogozin costă aproximativ un milion de ruble sau aproape 16.500 de dolari.

Vladimir Putin l-a înlocuit pe Rogozin din fruntea Roscomsos la jumătatea lunii iulie, surse apropiate de Kremlin afirmând însă că acest lucru nu s-ar fi datorat că el a căzut în dizgrație, ci că președintele rus ar dori să îl numească într-o funcție mai importantă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *