Social

VIDEO. ”Îmi vine să scot un Kalașnikov și să vă împușc”. Un medic, supărat că o pacientă i-a vorbit în limba rusă. Reacția Spitalului Clinic Republican

Un medic i-a spus unei paciente că îi vine să o împuște cu un Kalașnikov pentru că femeia nu cunoaște limba română. Acesta s-a supărat și i-a făcut reproșuri femeii, după ce aceasta i-a răspuns în limba rusă la salut. 

Întreaga scenă, care pare să fi avut loc într-o secție de otorinolaringologie, și replicile dintre doctor și femeie au fost filmate de o altă pacientă din salon. Astfel, din imagini se poate oberva că în timp ce analizează niște radiografii, medicul îi reproșează pacientei sale că se simte jignit atunci când i se vorbește în rusă, scrie TV8.

„În primul rând, mă jigniți. Eu intru și vă spun „bună ziua”…Îmi vine să scot un Kalașnikov și să vă împușc”, i-a spus doctorul femeii.

Femeia și-a cerut scuze și i-a răspuns medicului că o face din obișnuință. Doctorul a continuat discuția și a întrebat-o dacă este rusoaică. După ce femeia i-a răspuns afirmativ, medicul i-a spus că nu operează ruși.

„Eu pe ruși nu îi operez…Pentru că sunt dușmani”, a mai adăugat indignat doctorul, insistând că este român.

Ulterior, vineri dimineața, la 21 iulie, administrația Spitalului Clinic Republica „Timofei Moșneaga” s-a sesizat și a confirmat că incidentul a avut în cadrul instituției. Conducerea spitalului a subliniat că condamnă ferm mesajele care pot afecta pacienții. 

„Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică. În urma unui video apărut pe rețelele de socializare, în care un medic al instituției se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice și etnice, aducem la cunoștința că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm. 

Comunicăm că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică al instituției. În numele conducerii și al întregului personal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, cerem scuze pacientei și asigurăm că vom lua măsurile necesare pentru a nu fi admise astfel de cazuri”, au menționat reprezentanți Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” .

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Da,da! si daca ii vorbea medicului in gagauza el era obligat s-o inteleaga si sa simta jena ca nu este un poliglot, or rusa, totusi, continua sa stea pe piedestalul RM ca a doua limba de stat si obligatoriu moldovenii trebuie sa fie bilingvi, iar rusii RUSI?….

 2. Nu se intelege din articol urmatoarele :
  1. Pacienta este cetatean al Republicii Moldova ?
  2.Daca da si pacienta are cetatenie moldoveneasca de ce nu cunoaste limba oficiala a statului in care traieste si care oficial in Constitutie este Limba Romana ?
  3. Din punct de vedere etic medicul a gresit, dar ce nu inteleg este faptul ca rusii refuza sa invete limba statului in care traiesc.
  4.Faptul ca autoritatile nu iau masuri si stau cu capul plecat si se complac in aceste situatii arata ca mai este mult pana Departe.
  5. Tot nu va vine sa credeti ca sunteti INDEPENDENTI ?

 3. Uăi dapăi cum sî nu vorheascî/gavareascî doctoru taman în cea mai „frumoasî șî deosebitî” limbî, limba porceascî, limba ocupanților și criminalilor poporului român dintre Prut și Nistru!!! În pobedistanu molotoivănist sî ceri sî sî ridici „națiunea civică moldovenească” numai sî nu cari cumva sî-i deranjeze pe ruși. Sâlă maximă față de „conducerea/conducătorii” pobedistanului molotoivănist!!! Bravo doctorului pentru atitudine, ar fi bine să fie cât mai mulți care să pună porcii la locul lor. Nu sunt decât ceva peste 4% din total populație dar proastele obiceiuri din cccp (când erau națiunea cea mai cea și restul sclavi) nu și le-au pierdut.

 4. Daca in fisa postului medicul are stabilita obligatia de a vorbi in limba rusa, gagauza, engleza, germana etc, atunci medicul este in culpa; daca in fisa postului scrie doar ca trebuie sa faca actul medical , atunci pacienta sau spitalul ar trebui sa faca apel la un translator. Daca pacienta vorbea in islandeza cum s-ar fi procedat?
  NB Problema cu limba rusa tine de o alta dimensiune. Daca indraznesti sa vorbesti romaneste esti apostrofat imediat cu “говори по человечески!”, adica vorbeste omeneste. Daca nu vorbesti ruseste nu poti fi considerat si tratat ca fiinta umana

 5. Asemenea extremisme trebuiesc condamnate.
  Femeia aia nu a mers la medic sa discute politica sau sociologie. Picam in cealalta extrema.

  1. Poate se alege odată calea de urmat și își scot moldovenii capul dintre bucile rușilor. Doar dacă le dai peste nas și îi pui la respect de fiecare dată când se impune poți să-i înveți pe nesimțiți să te respecte. Rusul de vorbă bună nu înțelege neam. Păi cum mizda păsii madama aia s-a născut în RM și nu știe o buche în română??? Ce arată asta??? Cum privesc rușii la moldoveni (și la orice alte popoare) dacă nu li se dă peste nas.
   Da, frumos ar fi să existe respect, să nu existe discriminare/extremism etc. Dar cum vedeți dv modul în care se comportă minoritatea rusă față de majoritarii moldo-români? Cum se numesc tarele imperiale ce persistă în comportamentul și mentalitatea MINORITĂȚII ruse? E firesc să nu știi nimic pe românește, trăind printre (vorbitori) de română???

 6. Sa presupunem ca un pacient se prezinta intr-un spital din Franta si incepe a vorbi in limba araba sau chineza – care ar fi reactia medicilor? Sau, caz invers, se prezinta la spitalul central din Moscova si incepe a vorbi in romana – ce s-ar intampla? Conform acestor cugetari se pun 3 intrebari: 1) dece i se confera unei cetatene a RM automat dreptul de a se folosi de alta limba decat limba de stat? 2) dece limba rusa este privilegiata? Teoretic medicii din RM ar trebui sa cunoasca 4 limbi: romana, rusa, ucraineana si gagauza, daca se argumenteaza cu egalitatea intre etnii (poate chiar mai multe decat 4?). Intrebarea 3: ce se intampla daca medicul nu cunostea limba rusa? Concluzia: Dupa parerea mea, nu doctorul a discriminat, ci pacienta, care porneste de la premiza ca toti trebuie sa-i cunoasca limba, asa precum in Apartheid era obligatia negrilor sa cunoasca limba Afrikaans. Fireste, cu totul alta era situatia daca era cetateana straina.

 7. Noi v-am dat 63 de mandate, domnilor de la PAS, sa faceti ordine in tara . NIMIC!!!! Consiliile raionale nu le-ati lichidat, problemele angajatilor pensionari cu functii bine platite a ramas, nu reactionati la durerile si necvazurile cetatenilor, reforma justitiei a-ti ingropat-o, oam,enii pleaca din r.m. …. CHINTESCU W.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *