Social

VIDEO: ÎNJUNGHIAȚI pentru limba română

Atacatorii, I.M. de 17 ani şi V.C., în vârstă de 16 ani, s-ar fi bătut cu prietenii victimei pentru că erau deranjaţi de cuvintele şi ritmul piesei româneşti.

Potrivit poliţiei, incidentul a avut loc la ora 02.40 noaptea. Băieţii s-au bătut în barul de pe strada Testemiţanu, apoi minorii ar fi înjunghiat doi tineri care au fost internaţi la spital cu diverse leziuni provocate în regiunea gâtului. Poliţia mai menţionează că unul dintre agresori este originar din Durleşti, iar celălalt din Chişinău. „Victima a primit multiple lovituri fatale în regiunea toracelui cu un obiect asemănător unui cuţit. Potrivit martorilor, tinerii ar fi consumat băuturi alcoolice în bar”, punctează comunicatul de presă al Comisariatului General de Poliţie.

Andrei Burlea a decedat pe masa de operaţie

Potrivit informaţiei operative a Spitalului de Urgenţă din Chişinău, victima, Andrei Burlea şi prietenul său, Roman Vitiuc, au suferit plăgi grave în regiunea cutiei toracice şi a gâtului. „Ambii pacienţi au fost examinaţi pe loc şi apoi aduşi la Spitalul de Urgenţă pentru investigaţii şi tratament medico-chirurgical. Andrei Burlea avea pneumotorax (acumulări de aer în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic) şi şoc hipovolemic (hemoragie puternică) şi a fost internat direct în Secţia de reanimare, unde în scurt timp s-a stins din viaţă. Al doilea se află sub supravegherea permanentă a medicilor”, se menţionează în informaţia operativă de la Urgenţă.

„Au vrut să asculte blatneak

Unchiul lui Andrei Burlea, Ştefan, a confirmat că personajele acestei drame au consumat alcool şi că motivul crimei ar fi piesele interpretate în limba română de către nepotul său şi amicii lui. „Agresorii au vrut să asculte blatneak şi cântece destinate condamnaţilor. S-au bătut, apoi copilul a plecat acasă, a luat cuţitul şi a sărit la gâtul lui Roman. Andrei l-a apărat, dar ambii au fost măcelăriţi. Poliţia i-a găsit pe cei doi într-un câmp cu viţă de vie. Au găsit asupra lor şi arma crimei”, ne-a spus Ştefan.

Am încercat să discutăm şi cu proprietarii barului de pe strada Testemiţanu din Durleşti. Am găsit însă uşa încuiată cu un lăcat, nesigilată, iar proprietarii, potrivit vânzătoarei magazinului alimentar de la parter, ar fi plecaţi la mare.

„Lui Andrei îi plăcea să cânte”

Vecinii şi toţi cei care cunoşteau victimele au doar cuvinte de laudă despre cei doi. „Erau prieteni buni şi nu se lăsau provocaţi sau atraşi în conflicte. Erau muzicieni şi le plăcea să cânte. Agresorii însă sunt nişte delincvenţi”, ne-a spus o femeie, care le-a fost victimelor educatoare la grădiniţă.

Minorii sunt cercetaţi penal pentru omor intenţionat. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă privaţiune de libertate de la 12 până la 20 de ani sau detenţie pe viaţă. Cazul este investigat de Comisariatul de poliţie Buiucani.

Elena Covaliov, psiholog

Vârsta adolescentă este vârsta crizelor. Adolescenţii au emoţii puternice şi pronunţate şi încearcă să-şi apere eul propriu, aleg valorile şi îşi creează viziunea asupra lumii. Ei apără aceste valori încercând să-şi demonstreze importanţa, din acest motiv reacţionează subiectiv şi dureros la cele din jur.

Se afirmă inclusiv prin piesele preferate şi încearcă să influenţeze lumea. Dar, la această etapă, ei nu se cunosc nici pe ei înşişi şi nici lumea care-i înconjoară. Din acest motiv, modalităţile prin care se afirmă nu sunt întotdeauna adecvate.

În general, în societate există cultul violenţei şi părerea că supravieţuieşte cel mai puternic. Ţinând cont de aceasta, adolescenţii urmează căi greşite. Pentru ca adolescenţii să nu devină violenţi, ei trebuie învăţaţi cum să reacţioneze la ceea ce se întâmplă. Această educaţie trebuie cultivată nu de maturi, ci de cei de vârsta lor, pentru că aceştia vor fi mai flexibili.  

REFERINȚE: Reacțiile politicienilor la crima de la Durlești

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *