CSI / RusiaInternaționalRăzboi

VIDEO. Joe Biden l-a asigurat pe președintele Zelenski că ”ucrainenii nu vor fi nicioadată singuri” în fața Rusiei

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden i-a promis omologului ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită istorică la Washington, că ucrainenii ”nu vor fi niciodată singuri” în faţa Rusiei şi că Statele Unite vor ajuta Kievul cât timp va fi necesar, informează AFP și Agerpres.

”Nu veţi fi niciodată singuri”, a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu liderul de la Kiev.

”Când libertatea Ucrainei a fost ameninţată, poporul american, la fel ca generaţii de americani înaintea lor, nu a ezitat”. ”Suntem conştienţi că lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai mare”, a adăugat Joe Biden.

”Poporul american ştie că, dacă nu rezistăm unor astfel de atacuri flagrante la adresa libertăţii, a democraţiei şi a principiilor fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, lumea se va confrunta cu consecinţe mult mai grave”. ”Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie”, a continuat el, spunând că ”nu este deloc îngrijorat” de soliditatea alianţei occidentale.

„Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite” pe un subiect, a mai adăugat preşedintele Biden. ”Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO”, a smai ubliniat preşedintele SUA.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a salutat anunţul făcut miercuri, 21 decembrie, de Washington referitor la trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot, cel mai sofisticat deţinut de armata americană. Acesta va întări ”în mod semnificativ” apărarea Ucrainei împotriva atacurilor ruse.”Este un pas foarte important în crearea unui spaţiu aerian sigur pentru Ucraina”, le-a declarat reporterilor Volodimir Zelenski.

”Este un sistem defensiv”, a subliniat preşedintele american. ”Este defensiv, nu este o măsură de escaladare”, a insistat Biden.

Preşedintele Zelenski a sugerat că va cere mai multe rachete Patriot.

”Ce se va întâmpla odată instalat sistemul Patriot? După aceea, îi vom trimite un nou mesaj preşedintelui Biden spunându-i că ne-ar plăcea să avem mai multe”, a spus el, stârnind râsete în încăpere.

”Lucrăm la asta”, a răspuns preşedintele SUA.

”Suntem în război, îmi pare rău, îmi pare foarte rău”, a adăugat Volodimir Zelenski ridicând braţele. Dar ”pacea justă” evocată puţin mai devreme de domnul Biden pentru a pune capăt acestui conflict ”nu implică niciun compromis în ceea ce priveşte suveranitatea, libertatea şi integritatea teritorială a ţării mele”, a ţinut să precizeze liderul ucrainean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *