Externe

VIDEO/ Kadîrov, din nou „afumat”, acuză televiziunile rusește de minciuni: „Aveți grijă ce vorbiți, don”

Cecenul Ramzan Kadîrov afirmă într-un nou mesaj video postat pe canalul său de Telegram și în care pare sub influența alcoolului că televiziunile rusești transmit minciuni vizavi de căderea orașului Severodoneţk din Lugansk.

„Salutare tuturor. Mă uit chiar acum la Rossiya-24, don, ei vorbesc despre Severodoneţk. Ei spun că gen 30% a fost eliberat, don, sau 20%. Partea rezidențială este pe deplin, don, sub controlul luptătorilor noștri și cei care, don, sunt departe de Severodoneţk, don, la cel puțin 160 de kilometri, ei sunt cei care, don, fac aceste reportaje live, don”, declară Kadîrov.

„Sunt minciuni! Da, în partea industrială a orașului, don, câțiva șaitani (n.r. spirite rele în credința islamică) rămân, don. Acolo a fost o explozie mare și noi, don, verificăm ce urmează, don. Așa că, aveți grijă ce vorbiți, don. Oamenilor trebuie să li se spună adevărul și să nu fie mințiți, don”, își încheie acesta mesajul.

Jurnalistul BBC Francis Scarr care a tradus mesajul lui Kadîrov amintește că liderul cecen a anunțat de mai multe ori și căderea orașului-port Mariupol în timp ce luptătorii săi se aflau în el. De fapt, Kadîrov anunțase căderea orașului-port de la Marea Azov de nu mai puțin de 26 de ori între 4 martie și 7 aprilie.

Soldații ucraineni din uzina Azovstal, ultima redută a apărătorilor, au început să se predea abia în noaptea dintre 16 și 17 mai.

Ramzan Kadîrov și jurnalul său de război pe Telegram

Noul mesaj video postat de Kadîrov luni noaptea pe Telegram, platforma rusească de mesagerie pe care ține un „jurnal de război” cu luptele la care participă militarii ceceni, amintește de un altul transmis pe 25 mai în care în mod similar pare sub influența băuturilor alcoolice.

„Problema Ucrainei este încheiată, don. Sunt interesat de Polonia, don. Polonia, don, ce încearcă să reușească, don? După Ucraina, don, dacă ni se dă comanda, don, în șase secunde, don, vă vom arăta de ce suntem capabili, don”, afirmă cecenul în înregistrarea respectivă.

„Ați face bine, don, să vă luați armele înapoi și mercenarii, don. Și să implorați, don, iertare oficială pentru ceea ce i-ați făcut ambasadorului nostru, don. Nu vom ignora pur și simplu asta, don, țineți cont de asta, don”, și-a încheiat Kadîrov mesajul ce face referire la atacarea cu vopsea a ambasadorului rus la Varșovia pe 9 mai.

De-a lungul războiului, Kadîrov a postat mai multe mesaje la ore târzii pe canalul său de Telegram în care pare sub influența alcoolului, deși musulmanilor le este interzis să consume băuturi alcoolice.

Însă Christopher Swift, un expert în securitate națională specializat pe Rusia și zona Caucazului, spunea într-un interviu acordat The Telegraph la sfârșitul lunii aprilie că luptătorii și susținătorii lui Ramzan Kadîrov, așa-numiții „kadîroviți”, „au foarte puține de-a face cu valorile cecene”.

Ei „sunt un amalgam bizar de idei islamice foarte conservatoare din Orientul Mijlociu și devotament slugarnic față de regimul Putin”, susține expertul.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *