Externe

VIDEO. Lovitura de stat din Gabon umple paharul la Bruxelles: ”Ceea ce se întâmplă în Africa de Vest este o mare problemă pentru Europa”

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, a declarat miercuri, 30 august, că, dacă se confirmă că în Gabon a avut loc o lovitură de stat, atunci această evoluţie va spori instabilitatea din regiune, transmite Reuters.

Situaţia din ţara africană este analizată de miniştrii apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi în cadru informal la Toledo, eveniment organizat de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

”Dacă se confirmă, atunci este vorba de încă o lovitură de stat militară ce sporeşte instabilitatea în întreaga regiune”, a declarat Borrell în faţa miniştrilor apărării europeni.

”Întreaga zonă – începând cu Republica Centrafricană, apoi Mali, apoi Burkina Faso, acum Niger, poate Gabon – este într-o situaţie foarte dificilă şi cu siguranţă miniştrii trebuie să examineze detaliat ceea ce se întâmplă acolo şi cum putem să ne îmbunătăţim politica faţă de aceste ţări. Aceasta este o mare problemă pentru Europa”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat miercuri dimineaţa la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională comunicase că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat.

La canalul de televiziune Gabon 24, militarii au anunţat că reprezintă toate forţele de securitate şi apărare ale ţării din vestul Africii centrale. Ei au declarat că alegerile sunt anulate, toate frontierele sunt închise până la noi ordine, iar instituţiile statului sunt dizolvate.

După alegerile prezidenţiale şi parlamentare, tensiunile în Gabon erau ridicate şi existau temeri că vor urma tulburări. La alegeri au lipsit observatorii internaţionali, iar emisia unor televiziuni străine a fost suspendată. Autorităţile au întrerupt accesul la internet şi au interzis circulaţia pe timp de noapte pe tot teritoriul.

Gabonul dispune de resurse naturale bogate, printre care petrol şi cacao, însă este afectat de sărăcie. Puciul din Gabon are loc la o lună după cel din Niger.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *