Internațional

VIDEO/ Macron l-a întrerupt pe Biden, la G7, pentru a vorbi despre petrol în fața camerelor de filmat, o scenă care stârnește nedumerire în rândul analiștilor francezi

Gestul președintelui francez, Emmanuel Macron, care a fost filmat în marja reuniunii G7 din Bavaria întrerupând o discuție între Joe Biden și consilierul său pentru securitate națională, stârnește nedumerire în rândul analiștilor francezi, potrivit BFM TV.

Macron l-a prins din urmă pe președintele Statelor Unite ale Americii, care discuta cu consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, pentru a-i povesti despre o convorbire telefonică cu Emiratele Arabe Unite, în speranța de a determina țările din Golf să majoreze producția de petrol.

Interpelarea lui Biden de către Macron, luni seara, în marja summitului G7 desfășurat la castelul Elmau din Bavaria, este surprinzătoare pentru analiști, mai ales că a avut loc în fața microfoanelor și a camerelor de luat vederi.

Astfel, scena vine în contextul în care liderii celor șapte mari puteri mondiale, sub impulsul SUA, au declarat că intenționează să plafoneze prețul petrolului rusesc și că, pentru a diminua presiunea asupra prețului carburanților, încearcă acum să convingă celelalte țări producătoare să livreze mai mulți barili pe piață.

„ Mă scuzați că vă întrerup”

Așadar, în acest context îl descoperim pe Emmanuel Macron prinzându-l din urmă pe omologul său american.

„Joe! Domnule președinte, îmi cer scuze că vă întrerup”, începe liderul francez. În continuare, acesta menționează o conversație telefonică cu Mohamed Ben Zayed:

„Am decis să îl sun pe președintele Emiratelor Arabe Unite. L-am rugat să își mărească producția. Mi-a spus două lucruri. În primul rând, „sunt la maxim” – cel puțin așa a spus el – și în al doilea rând, a spus că saudiții pot să își mărească puțin, cu 150 (mii de barili, n.r.) sau puțin mai mult, dar nu în cantități mari și nu în următoarele șase luni”.

Iar Macron a continuat: „În cele din urmă, în ceea ce privește ceea ce vom face în legătură cu petrolul rusesc, mi-a spus că trebuie să ne asigurăm că India…”

Nu vom ști însă niciodată ce se va cere de la India, deoarece Emmanuel Macron este întrerupt de Jake Sullivan, care arată cu degetul la camerele de filmat și recomandă continuarea discuției în spatele ușilor închise.

În urma indiscreției lui Macron, ministrul Energiei din Emirate a precizat, pe Twitter: „Având în vedere informațiile recente, aș dori să clarific faptul că Emiratele au atins aproape capacitatea maximă de producție”.

„Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor de luat vederi”

În rândul analiștilor și a observatorilor, domină mai degrabă perplexitatea.

Luni seară, la BFMTV, fostul ambasador al Franței în Statele Unite, diplomatul Gérard Araud, a declarat: „Cred că Emmanuel Macron nu a văzut că este ascultat. Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor de luat vederi. A fost surprins.”

Editorialistul pentru probleme externe al BFMTV, Anthony Bellanger, afirmă, la rândul său: „Cu atât mai puțin interes cu cât miza este într-adevăr aici. Ceea ce vorbește pentru un minut cu Joe Biden, puțin jenat de altfel, este crucial! Joe Biden va merge în Arabia Saudită peste câteva zile pentru a-și călca pe inimă și pentru a discuta cu prințul moștenitor despre care a spus că este un paria cu care nu vrea să vorbească, ci doar cu tatăl său, regele.”

Joe Biden va vizita Riadul pe 15 și 16 iulie.

Sursa: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *