Social

VIDEO. MAEIE găzduiește astăzi vizita miniștrilor de externe din cadrul formatului NB8. Despre ce au discutat

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) găzduiește, în perioada 27 – 28 aprilie, vizita miniștrilor de externe din cadrul formatului NB8. Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, și omologii săi din Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia au susținut joi, 27 aprilie, declarații de presă, scrie Ziarul de Gardă.

De asemenea, oficialii au declarat că în cadrul întrevederii au discutat despre provocările cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, despre tentativele de destabilizare a situației de securitate din R. Moldova și despre sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova.

„Am discutat împreună cu omologii mei din formatul NB8 despre provocările cauzate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, am exprimat sprijinul nostru pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, cât și atașamentul nostru pentru pacea în regiune. Toți unanim condamnăm invazia ilegală a Rusiei și pledăm pentru restabilirea integrități teritoriale a Ucrainei. În R. Moldova trebuie să facem față mai multor amenințări și mai multor consecințe negative cauzat de agresiunea rusă contra Ucrainei.

Trebuie să facem față unor amenințări de ordin hibrid și a unor tentative de destabilizare a situației de securitate din R. Moldova. Autoritățile vor fi în stare să contracareze aceste tentative și vom continua să asigurăm pacea, calmul și securitatea cetățenilor noștri. Una din măsurile în acest sens este și lansarea în curând a unei misiuni civile a UE, care va ajuta R. Moldova să își consolideze capacitățile de combatere a amenințărilor hibride, cât și capacitățile noastre de a îmbunătăți securitatea cibernetică. (…) UE a luat mai multe decizii care ancorează R. Moldova în spațiul european și ne apropie de momentul în care R. Moldova va adera la UE. (…) În cadrul discuțiilor am abordat despre și subiecte ce țin de necesitățile noastre de îmbunătăți economia noastră, comerțul nostru cu statele partenere prezente aici și nu numai, dar și dorința și capacitățile noastre de a atrage investițiile străine. ”, a declarat ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu.

Au ținut discursuri și cei opt miniștri de Externe din Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia. Oficialii au vorbit despre aprofundarea relațiilor în plan bilateral și despre sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *