Actualitate

VIDEO/ Maia Sandu, prezentă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Luni, 19 septembrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, care astăzi va fi condusă pe ultimul drum, după ce a decedat la vârsta de 96 de ani. Șefa statului este însoțită în Marea Britanie de secretara generală, Cristina Gherasimov la evenimentul la care participă sute de lideri mondiali.

Maia Sandu participă la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, care au loc luni, începând cu ora locală 11:00 (10:00 GMT), la Westminster Abbey din Londra, cea mai veche sală a Parlamentului britanic, unde în ultimele patru zile a fost expus pentru public trupul neînsufleţit a suveranei, a fost închisă luni dimineaţa, cu câteva ore înainte de începerea unor funeralii istorice.

Maia Sandu va lua parte la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, aducându-i un omagiu în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Ea și-a făcut apariția la Westminster Abbey la evenimentul la care participă sute de lideri mondiali.

Lideri mondiali, politicieni, personalități publice și membri regali europeni, precum și peste 500 de demnitari din întreaga lume, au venit la Londra pentru a aduce un ultim omagiu celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Regele Charles al III-lea a găzduit duminică seara un dineu la care au venit toți liderii și invitații care participă luni la funeralii.

Președintele SUA, Joe Biden a sosit duminică, 18 septembrie, la Londra, unde a semnat în cartea oficială de condoleanțe și și-a luat rămas bun de la Regină la Westminster Hall.

La fel au făcut și președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, președintele Italiei, Sergio Mattarella și premierul irlandez Michol Martin.

Mai mulți lideri ai Commonwealth-ului au sosit săptămâna trecută, printre care premierul canadian Justin Trudeau, premierul australian Anthony Albanese și prim-ministrul Noii Zeelande Jacinda Ardern.

Alți lideri ai Commonwealth-ului așteptați la înmormântare includ premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, și președintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe. India va fi reprezentată de președintele Draupadi Murma. China l-a trimis pe vicepreședintele Wang Qishan.

Reprezentanții Coreei de Nord și Nicaragua au fost invitați „doar la nivel de ambasador”, a adăugat PA.

Vă amintim că vor lipsi liderii și oficialii din Rusia, Belarus și Myanmar. Relațiile diplomatice dintre Regatul Unit și Rusia aproape s-au prăbușit după ce Rusia a invadat țara vecină.

Vă amintim că Regina Elisabeta a II-a a decedat pe 8 septembrie 2022, e la 96 de ani, după 70 de ani de domnie.

Coroana britanică a fost transmisă fiului Elisabetei a II-a, Prințul Charles. A fost proclamat rege Carol al III-lea de către Consiliul de Succesiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *