Internațional

VIDEO. Meloni consideră ”inoportună” invitaţia lui Volodimir Zelenski de către Macron la Paris: „N-am ce să comentez”, îi răspunde el sec

Joi, premierul italian Giorgia Meloni a catalogat drept ”inoportună” invitaţia adresată de către preşedintele Franței, Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri seara, la Paris, relatează AFP.

Fiind întrebată despre oportunitatea vizitei la Washington, la începutul acestei săptămâni, a miniştrilor Economiei francez şi german, Giorgia Meloni a răspuns, la sosirea la summitului Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, că ”invitaţia de ieri (miercuri) a lui Zelenski mi-a părut mai inoportună, pentru că eu cred că forţa noastră în această poveste este unitatea”.

„Înţeleg problemele de politică internă, privilegierea propriilor opinii de politică internă, dar există momente în care privilegierea acestor opinii riscă să nu fie favorabilĂ cauzei şi mi se pare că acesta a fost cazul”, vizitei de miercuri, 8 februarie, la Paris a lui Volodimir Zelenski, la care a participat, la Palatul Elysée şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Presa italiană mai scrie că Giorgia Meloni a primit rău faptul că nu a fost invitată la această cină de lucru, miercuri seara, a lui Macron, Zelenski şi Scholz.

Şeful statului francez şi şefa Guvernului italian întreţin relaţii tensionate – mai ales în domeniul migraţiei.

De asemenea, fiind întrebat despre aceste declaraţii ale lui Giorgia Meloni, Macron a răspuns că ”n-am ce să comentez”.

”Eu am dorit să-l primesc pe preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski împreună cu cancelarul (german Olaf) Scholz. Cred că suntem în rolurile noastre (…). Cred că preşedintelui Zelenski îi revine să stabilească formatele pe care le alege”, a adăugat preşedintele francez.

”Ceea ce contează este să fim eficienţi colectiv şi să avem o strategie care să ne permită să ajungem la o pace durabilă, adică la o pace care să respecte Ucraina în drepturile şi frontierele sale, o pace care să respecte dreptatea, ţinând cont de crimele care au fost comise (de Rusia), şi o pace care să permită să se contruiască un cadru al securităţii durabile a Europei noastre”, a conchis el.

Cei doi lideri şi-au afişat recent înţelegerea în dosarul ucrainean şi livrarea de armament Kievului.

Macron a discutat luni la telefon cu Meloni şi au salutat ”acţiunea comună a Franţei şi Italiei în susţinerea Ucrainei pe plan militar prin decizia luată în comun de a-i furniza un sistem de apărare antiaeriană”.

Cei doi au ocazia să repare lucrurile la bruxelles, în cursul summitului UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Italianul s-a ofticat ca nu a participat si el. Daca r fi participat i se parea binevenita. Se vede ca Italia a fost pusa la “si altii” si pe buna dreptate, pt ca iatalienii, banditi, cum se stie, au jucat mult timp cu rusii. Berlusconi se pupa adesea pe gura cu Putin, il lauda si primea cadouri de la el. Sa nu uitam ce curve sunt italienii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *