CSI / Rusia

VIDEO/ Mercenarii ruși Wagner fură aurul Sudanului pentru a finanța războiul lui Putin

O rețea de lideri militari ruși și sudanezi colaborează pentru a jefui rezervele și producția de aur ale Sudanului, permițând Moscovei să-și finanțeze războiul în curs de desfășurare în Ucraina, pe fondul sancțiunilor tot mai severe ale Occidentului, scrie Newsweek.

Astfel, potrivit unui raport CNN, Rusia ar fi operat 16 zboruri din Sudan, al treilea mare producător de aur din Africa, în ultimele 18 luni.

De asemenea, CNN susține că un informator din interiorul Băncii Centrale a Sudanului le-a arătat reporterilor un document de calcul ce arăta că 32,7 tone nu au fost contabilizate în 2021.

Utilizând prețurile actuale, acest lucru se ridică la aur lipsă în valoare de 1,9 miliarde de dolari, la 60 de milioane de dolari pe tonă.

Dar raportul a precizat că aceasta ar putea fi o subestimare și că 13,4 miliarde de dolari, sau 90% din producția țării, se pierd prin mijloace ilegale în fiecare an. 

Raportul CNN susține că schema este rezultatul unei înțelegeri cu conducerea militară din ce în ce mai nepopulară a Sudanului, în schimbul sprijinului militar al Rusiei pentru a suprima mișcarea pro-democrație din țară.

Foști și actuali oficiali americani citați de CNN susțin că Rusia a sprijinit în mod activ lovitura de stat militară din Sudan din 2021, care a destituit un guvern civil de tranziție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *