ActualitateUE / Nato

VIDEO. Mesaj puternic din partea UE. Comisarul European: „Avem nevoie de R. Moldova, sunteți pe calea corectă, avem datoria de a vă ajuta, de a vă sprijini în aceste momente atât de dificile”

Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a dat asigurări că Uniunea Europeană va acorda tot sprijinul necesar Republicii Moldova pentru a depăși crizele cauzate de războiul din Ucraina. Johannes Hahn care întreprinde o vizită la Chișinău, a afirmat că Republica Moldova este tratată ca un membru al familiei UE și nu va fi lăsată singură în fața provocărilor, transmite Ziarulnational.md.

„Cred că R. Moldova e pe calea corectă, iar acest lucru a fost recunoscut și de statele membre ale UE. Astfel, noi simțim această obligație față de voi. Avem datoria de a vă ajuta, de a vă sprijini în aceste momente atât de dificile. Cu toții ne confruntăm cu consecințele războiului din Ucraina. Acest război afectează pe toată lumea și noi trebuie să rămânem apărătorii principiilor democratice fundamentale. Noi cu toții ne concentrăm pe depășirea acestei crize energetice, cu această creștere a inflației… Acest lucru ne afectează pe toți, dar e evident că țările mici sunt cele mai vulnerabile. Din acest motiv vom face tot ce ne stă în puteri pentru a vă proteja. R. Moldova și-a sporit exporturile în UE și în cazul acestei vizite m-am convins câte exemple frumoase avem, exemple care demonstrează cum R. Moldova a progresat, a devenit cunoscută în Europa grație produselor agricole exportate”, a conchis Hahn, în cadrul unui briefing comun cu Maia Sandu.

În același context, comisarul european pentru Buget și Administrație a dat asigurări că UE va consolida sprijinul pentru țara noastră.

„Vom continua să sporim acest sprijin astfel încât să depășiți această criză, să beneficiați de toate resursele de care aveți nevoie. Eu pot să recunosc public toate realizările în domeniul economic, în domeniul sporirii eficienței energetice. Pot să vă spun că și cetățenii R. Moldova și-au făcut partea lor de muncă. Cu siguranță că vă veți confrunta și cu alte provocări, dar la sigur putem să le facem față împreună. Confirm că UE nu este doar de partea dvs., noi chiar ne dorim să vă ajutăm, în special în problemele ce țin de lanțurile logistice, de livrările de resurse energetice.

Noi suntem convinși că vom găsi o soluție, care în ultimă instanță va fi acceptabilă pentru toți și va fi una fezabilă pentru R. Moldova. Avem nevoie de R. Moldova, sunteți un stat candidat la aderare și trebuie să deveniți membri cu drepturi depline. Pentru aceasta trebuie să muncim împreună. Calitatea de membru oferă mai multe avantaje. Faci parte dintr-o familie mai mare și ești protejat împotriva riscurilor, împotriva provocărilor. Anume această înseamnă UE, să ne ajutăm unii pe alții. Dvs. practic sunteți un membru al familiei și vrem să vă asigurăm că vom face totul pentru a vă ajuta, pentru a vă sprijini și pentru a respecta aceste așteptări din partea cetățenilor R. Moldova”, a mai adăugat Comisarul European.

De partea cealaltă, Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent, iar din acest motiv sprijinul UE e definitoriu.

„Prețurile ridicate la resursele energetice au ridicat inflația la un nivel de 35%. Lanțurile logistice și pierderea piețelor de desfacere afectează grav producătorii noștri. Presiunea pe buget crește și avem nevoie de sprijin pentru a echilibra bugetul pentru anul viitor. Vrem să avansăm spre eliminarea completă a cotelor UE la produsele agricole din R. Moldova. În ciuda crizelor, R. Moldova avansează în ceea ce privește implementarea reformelor. Lucrăm serios asupra reformei justiției, la consolidarea capacităților de combatere a corupției, facem eforturi pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, ne străduim și ne reușește să consolidăm procesele democratice. În ultimul an am majorat pensiile și salariile.

În pofida greutăților, vrem să construim un stat în care oamenii vor și pot să trăiască bine. Vizita domnului comisar Hanh confirmă dialogul bun pe care în avem în calitate de stat candidat la aderare. Obținerea statutului de stat candidat la UE este probabil realizarea cea mai importantă a republicii noastre în acest an. Acest statut ne permite să ancorăm R. Moldova într-un spațiu economic, politic și valoric în care ne regăsim și să ne dezvoltăm într-o direcție clară. Integrarea europeană este proiectul nostru național pentru care vom lucra unind efortul întregii societăți. Guvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru cele nouă condiții formulate de Comisia Europeană. Echipele care lucrează la implementarea acestor măsuri au fost suplimentate cu specialiști calificați. Guvernul își propune să obțină progrese în termeni restrânși, astfel ca să putem avansa rapid la următoarea etapă în procesul de aderare”, i-a transmis Maia Sandu comisarului Johannes Hahn.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *