Internațional

(VIDEO) Mesajele EMOȚIONANTE ale protestatarilor ÎNCHIȘI în Rusia

Vasul „Arctic Sunrise” al Greenpeace (sub pavilion olandez) avea la bord un echipaj format din 30 de membri când doi dintre aceștia au încercat să urce pe o platformă petrolieră în semn de protest față de exploatarea resurselor de petrol din zona arctică. Greenpeace a avertizat că activitatea petrolieră în regiune va cauza probleme pentru habitatul urşilor polari, al focilor şi al altor specii, mai ales în eventualitatea unui accident şi a pus sub semnul îndoielii capacitatea Gazprom de a reacţiona rapid şi eficient în cazul unei scurgeri de ţiţei.

Activiștii riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare și amendă de 15.000 de dolari. Cu toate acestea, ar face-o din nou, spun ei.

A trecut peste o lună de când forțele speciale au coborât din elicoptere pe „Arctic Sunrise” și au reținut echipajul de activiști, un moment supranatural, își amintește Po Paul, canadian. De atunci viața a fost destul de dificilă pentru cei 30 de ecologiști, care suferă de frig și sunt îngroziți de venirea iernii care înseamnă șase săptămâni de întuneric.
Am auzit ‘Arctic Sunrise’ menționat la radio într-o zi. Era în rusește și n-am înțeles altceva, dar e grozav că lumea vorbește despre noi. Într-o zi bună aici mă văd cu avocatul meu și aud vești despre proteste în toată lumea. Nu-ți vine să crezi ce diferență fac aceste vești pentru mine. Mă fac să mă simt mai bine și mulțumesc fiecărei persoane care a protestat sau care a trimis un mail. Dacă e un lucru bun care iese din situația asta oribilă este acesta – lumea vorbește despre țițeiul din arctic și eu am jucat un rol în asta. De asta suntem aici, noi, cei 30”, scrie Alexandra Harris, una dintre activiste.

Citiți scrisorile activiștilor în engleză, germană, franceză aici.

Video de mai jos arată momentul dramatic în care cei 30 activiști Greenpeace au fos reținuți de forțele speciale ale Rusiei, în timpul ce aceștia protestau. Spotul a fost filmat pe 19 septembrie și arată cum un elicopter rusesc aterizează pe puntea vasului „Arctic Sunrise”.

Sursa: Totb.ro/lettersfromthearctic30.tumblr.com
Sursa video: Telegraph.co.uk

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *