Externe

VIDEO/ Mitropolitul Bisericii Ucrainene a Patriarhiei Ruse, ÎPS Longhin, starețul mănăstirii de la Bănceni, Cernăuți, l-a criticat dur pe Patriarhul Kiril: „Nu aveți nicio scuză”

Cunoscutul mitropolit al Bisericii Ucrainene a Patriarhiei Ruse, ÎPS Longhin, starețul Mănăstirii de la Bănceni, regiunea Cernăuți care se află foarte aproape de granița cu România și Republica Moldova l-a criticat dur în timpul predicii de duminică pe Patriarhul rus Kiril. ÎPS Longhin, pe numele de mirean, Mihail Jar și care este etnic român, „i-a mulțumit” Patriarhului pentru binecuvântarea pe care o dă acestui război și spune că Dumnezeu va judeca tot ce face în această perioadă.

„Mulțumim pentru blagolsoviri. Pentru că mor oameni și curge sânge. Pentru că ne bombardați bisericile și mănăstirile. Pentru că ne mor preoții și monahii. Mulțumesc, Preasfințite pentru această „mare și importantă” binecuvântare pentru sânge. Aceasta este lipsa de Dumnezeu. Ne este foarte dureros, frați și surori, că atunci când noi stăm în genunchi și îi rugăm pe toți să oprească vărsările de sânge, ei blagoslovesc războiul”, a declarat părintele.

De asemenea, ÎPS Longhin i-a adus aminte Patriarhului că pentru orice faptă de pe pământ va trebui să răspundă în fața lui Dumnezeu.

„Cineva va trebui să răspundă pentru aceste vărsări de sânge, pentru lacrimile mamelor sau a copiilor care au rămas orfani. Va trebui să răzpundeți voi, cei care blagosloviți acest război și vărsările de sânge. Trebuie să înțelegeți că veți răspunde în fața lui Dumnezeu, și nu în fața oamenilor, pentru fiecare lacrimă de mamă, pentri fiecare mormânt proaspăt. Veți răspunde în fața lui Dumnezeu. Pentru așa ceva, nu există iertare. Ați rănit întreaga comunitate ortodoxă ucraineană. Ne-ați provocat o durere fără capăt. Nu căutați pretexte”, a mai menționat înaltul prelat.

Mitropolitul Longhin este întemeietorul și starețul complexului monahal de la Bănceni care pe lângă mănăstirea cu același nume, găzduiește unul dintre cele mai mari orfelinate din Ucraina. Peste 400 de copii orfani, mulți dintre care sunt cu nevoi speciale, sunt găzduiți aici. Părintele Longhin a înfiat peste 30 dintre ei, iar restul se află sub tutela sa.

Etnic român, părintele Longhin a fost de mult ori criticat dur pentru afilierea sa față de biserica rusă și pozițiile sale anti-ucrainene. A fost un aspru critic al mobilizării tinerilor pentru războiul din 2014 din Donbas și a contestat dur decizia Patriarhiei Constantinopolului de a oferi dreptul de autocefalie Bisericii Ucrainene.

Totodată, este considerat un apropiat de-al Mitropolitului Onufrie al Bisericii Ucrainene, supusă canonic Patriarhatului Rusiei și unul dintre cei mai influenți și cunoscuți membri ai acesteia.

După începutul agresiunii militare ruse, ÎPS Longhin s-a implicat direct în gestionarea crizei refugiaților, găzduind la mănăstirea Bănceni peste 1500 de persoane din toate zonele de conflict și a criticat deschis agresiunea rusă din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *