Social

VIDEO. Modernizarea infrastructurii postului vamal Sculeni continuă

Postul vamal Sculeni este într-un proces de extindere a spațiului și modernizare a clădirii administrative, construcția unor noi pavilioane, majorarea numărului pistelor de control vamal, construcția platformei de scanare, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Lucrările sunt desfășurate în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești”.

Obiectivul general al proiectului vizează modernizarea birourilor vamale de pe teritoriul României și Republicii Moldova, și îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal conform cerințelor internaționale.

De la inițierea implementării Proiectului reabilitarea și modernizarea postului vamal de frontieră Sculeni a trecut un an, timp în care au fost desfășurate mai multe lucrări.

În vederea asigurării funcționalității postului vamal, lucrările necesare de executat au fost etapizate. Astfel, la prima etapă se execută lucrări pe sensul de ieșire din țară și la etapa a doua sunt preconizate lucrări pe sensul de intrare în țară.

Termenul de finalizare a lucrărilor pe sensul ieșire din țară este luna iulie 2023, iar pentru a doua etapă termenul a fost extins până la sfârșitul anului 2023.

Deja au fost construite pe sensul de ieșire din țară pavilioane și copertine, șapte piste noi de control vamal, a fost betonată o porțiune de circa 10000 m.p. de drum, a fost construită o platformă de scanare și peretele de protecție pentru scanerul mobil, a fost construit sistemul de aprovizionare cu gaze lichefiate, rețelele exterioare de alimentare cu apă și canalizare, dar și sistemul de iluminare exterioară este în curs de executare.

La fel, au fost executate pe sensul de intrare în țară lucrări precum: terasament, toate elementele metalice necesare pentru pavilioane și copertine au fost prefabricate, a fost construită boxa de examinare aprofundată și peretele de protecție pentru scanerul mobil.

Urmare a finalizării cu succes a proiectului, nemijlocit lucrărilor din cadrul postului vamal Sculeni, va fi atins obiectivul privind creșterea eficienței instituționale și operaționale a posturilor vamale în vederea fluidizării traficului legal de mărfuri și persoane prin crearea condițiilor tehnice optime de efectuare a procedurilor de control vamal și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru funcționarii vamali – responsabili de control.

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești” – RMCO/4.3/1 este implementat de Serviciul Vamal în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română și reprezintă unul din proiectele majore de investiții de importanță strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între statele partenere, termenul de implementare este până la sfârșitul anului 2023.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, bugetul total al proiectului este de 10.000.000,00 euro, dintre care 6.428.000,00 euro reprezintă valoarea totală a grantului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *