ActualitatePolitică

VIDEO/ „Nici problema transnistreană și nici dependența energetică de Moscova nu sunt o piedică în parcursul european al Republicii Moldova”. Declarațiile făcute de Grosu, Ciolacu și Cîțu

Nici problema transnistreană și nici Moscova, în condițiile în care Republica Moldova depinde energetic de Rusia, nu pot împiedica aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat că niciuna dintre aceste probleme nu constituie impedimente în parcursul european al țării. La rândul său, Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că „nimic și nimeni” n-o să stea în drumul pe care-l are de parcurs Republica Moldova în acest sens, alături de România care este un garant, un stat membru al UE de 15 ani, transmite Replicamedia.md.

Totodată, Igor Grosu a spus că nu poate, chiar și un conflict înghețat, să fie piedică în procesul de integrare în UE. „Cetățenii din stânga Nistrului au votat la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare au votat diferit”.

Cât despre sursele de aprovizionare cu gaze, Igor Grosu a comparat criza energetică actuală cu criza din 2015, când vinurile moldovenești nu au mai fost acceptate pe piața rusă din cauza embargoului impus de Kremlin.

„Până atunci producătorii noștri credeau că vinul poate fi vândut doar într-o singură destinație. Lecția de atunci le-a servit un imbold extraordinar să ajungă să-și vândă producția oriunde în lume. Legat de gaze, noi avem mulți prieteni în Occident, cu care împreună vom diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, cu electricitate și, credeți-mă, noi o să fim mult mai bine pregătiți pentru iarna viitoare și celelalte care vor urma”, a mai declarat el.

Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că „nimic și nimeni n-o să stea în drumul pe care-l are de parcurs Republica Moldova în integrarea europeană. Mai ales în acest context, cu un garant, un stat membru al UE de 15 ani, România”.

„Cu certitudine, Republica Moldova nu va intra într-o criză energetică. România are datoria să fie în toată această perioadă alături”, a punctat Ciolacu.

Președintele Senatului de la București a declarat și el că Moscova demult nu mai decide pentru state independente, iar la etapa la care se află în prezent Republica Moldova, discuțiile privind influența problemei transnistrene în procesul de integrare europeană nu mai sunt relevante.

De asemenea, Cîțu a subliniat, că în următoarele zile parlamentarii români trebuie să muncească și să se asigure că Republica Moldova va primi statutul de stat candidat.

„În ceea ce privește conflictul înghețat, decizia Parlamentului este clară. S-au luat în calcul toate riscurile și s-a văzut că nu înclină în defavoarea R M Deja și Comisia Europeană a recomandat Consiliului European, chiar și cu aceste probleme, ca Republicii Moldova să i se dea statutul de stat candidat. Deja am trecut peste aceste discuții, acum ne concentrăm pe ceea ce urmează să facă R. Moldova după ce primește statutul de stat candidat și, oricum în aceste zile, nu trebuie să stăm liniștiți. Și parlamentarii români de la București, și cei de la Bruxelles, toți trebuie să muncim și să ne asigurăm că rezultatul este așa cum trebuie vineri, fără niciun fel de condiționalități. Trebuie să trimitem mesajul de azi”, a adăugat Cîțu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.