Actualitate

VIDEO/ O fi vorba de abuz sau incompetență? Fiul de 12 ani al lui Costiuc, percheziționat de CNA

Costiuc a anunțat că astăzi a fost citat la Centrul Național Anticorupție (CNA), unde a fost audiat pe acest caz, după ce instituția a deschis un dosar penal.

„Nu e o zi în care să nu fiu la CNA sau Procuratura Anticorupție. Astăzi am fost audiat. Audiat ca și părinte al unui minor, care a fost percheziționat. Am depus o plângere”, a menționat Costiuc.

Avocatul lui, Ion Cobîșenco, a anunțat că săptămâna trecută a depus o sesizare la Procuratura municipiului Chișinău, sediul Buiucani pe faptul percheziției ilegale și tortură.

„Organul de urmărire penală la data de 12 ianuarie curent a efectuat o percheziție la domiciliul lui Costiuc Vasile și a unui minor, motiv pentru care noi am depus o plângere”, a spus avocatul lui Costiuc.

Potrivit apărătorului, după competență, plângerea acestora a fost repartizată Centrului Național Anticorupție, pentru faptul că, unul din cei trei ofițeri, care au efectuat percheziția asupra minorului este angajat al CNA.

Ion Cobîșenco a menționat că CNA a deschis pe acest caz un dosar penal pe numele tuturor angajaților din organele de drept, care au participat la percheziția de la domiciliul lui Vasile Costiuc.

„Procuratura_Anticorupție a deschis o cauză penală pe numele ofițerilor care l-au percheziționat corporal pe copilul nostru minor în momentul când acesta pleca la școală, pe 12 ianuarie curent. Facem apel către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului ca să se implice și să monitorizeze acest caz. De asemenea, fac apel către Ministerul Justiție domnul Sergiu Litvinenco și către șefa Comisiei parlamentare, juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, modificați legea dacă trebuie ca în viitor să excludeți asemenea practici ale instituțiilor statului în care sunt percheziționat minorii. Întrebați partenerii de dezvoltare dacă în UE sunt așa practici de percheziții ai minorilor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Partidului Democrația Acasă.

Vă amintim că, vineri, 12 ianuarie, au fost reținuți pentru 72 de ore fostul deputat PDM, actualul consilier municipal Veaceslav Nedelea, și președintele Partidului „Democrația Acasă”, activistul Vasile Costiuc. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora, zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar cei care ar fi participat la această schemă ar fi avut parte de remunerări financiare.

La data de 14 ianuarie curent, activistul Vasile Costiuc a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au examinat și au respins marți, 25 ianuarie, recursul avocaților și au menținut încheierea instanței de fond. Așadar, liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a rămas în arest la domiciliu, fiind cercetat în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești.

Încă pe 19 noiembrie 2021, CNA anunța că mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești sunt cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Toți sunt acuzați că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. În continuarea acțiunilor sale infracționale, conform CNA, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe acesta, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice.

Conform reprezentanților CNA, beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar si persoane implicate în schemă. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat ar depăși 6,5 milioane de lei. 

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *