Social

VIDEO. O grupare criminală organiza transportarea ilegală a oamenilor în SUA

O grupare criminală care ducea ilegal, contra unor sume de până la 15 mii euro, cetățeni ai Republicii Moldova și Ucrainei în SUA, prin Mexic, dar și în statele UE, deconspirată: sute de pașapoarte și sume importante de bani, depistate la capii grupului criminal.

Patru bărbați cu vârstele cuprinse între 28 și 40 de ani, sunt suspectați de crearea unei grupări criminale organizate.

Aceștia sunt acuzați că timp de aproape un deceniu ar fi pus la cale o schemă prin care, în schimbul a 15 mii de euro, ofereau clienților posibilitatea să ajungă ilegal în Statele Unite ale Americii, prin Mexic, precum și în țări ale Uniunii Europene, scrie Echipa.md.

Pentru a obține acest rezultat, suspecții ar fi falsificat contracte de muncă și permise de ședere.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale, membrii grupării criminale „vânau” clienții pe rețelele de socializare, iar ulterior erau invitați în oficiile închiriate din Chișinău.

Clienții trebuiau să achite o taxă și să prezinte acte false despre salariul și averile mari, astfel încât să obțină vize turistice de la Consulatul Mexicului din București, România. Schema continua și pe teritoriul SUA, acolo unde clienții erau ajutați să ceară azil autorităților americane, astfel încât să obțină dreptul de ședere și de muncă.

Aceeași schemă era aplicată și pentru obținerea vizei de muncă în state europene. În schimbul a 250-650 de euro, clienții călătoreau ilegal spre Germania, Belgia, Olanda, Franța și alte state ale Uniunii Europene, cu depășirea termenului de ședere de 90 de zile.

În cadrul documentării cazului, oamenii legii au descins cu 29 de percheziții în oficiile, dar și la domiciliile celor patru suspecți. În rezultat, procurorii au ridicat peste 380 de pașapoarte ale cetățenilor Moldovei și Ucrainei, dar și contracte fictive de muncă în Polonia. De asemenea, au fost ridicate sume importante de bani și patru automobile c ear fi provenit din activitatea ilegală.

Trei dintre persoanele reținute și-au recunoscut vina și colaborează cu autoritatea de investigație. La solicitarea procurorilor trei au fost plasați în arest la domiciliu, iar în privința altei persoane a fost aplicat controlul judiciar. În prezent investigațiile continuă, iar autoritățile colaborează cu Ambasada Statelor Unite la Chișinău în vederea identificării tuturor persoanelor cărora le-a fost organizată migrația ilegală în SUA de către grupul criminal organizat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *