Internațional

VIDEO. Pentagonul ar putea trimite Ucrainei bombe mici de precizie ridicată decât a sistemelor HIMARS

Pentagonul analizează o propunere făcută de Boeing de a trimite Ucrainei bombe mici de precizie ridicată care pot fi lansate cu rachete disponibile pe larg, acestea putând lovi cu mult în spatele liniilor rusești, relatează Reuters.

Informația dezvăluită în exclusivitate de jurnaliștii de la Reuters vine în contextul în care rezervele de armament ale statelor occidentale au început să se golească după ce acestea au trimis numeroase arme Ucrainei pentru a lupta împotriva războiului declanșat de Putin pe 24 februarie.

Boeing a propus ca sistemul numit „Ground-Launched Small Diameter Bomb” (GLSDB) să fie trimis forțelor armate ucrainene, estimând că acesta ar putea ajunge la Kiev cel mai devreme în primăvara lui 2023, potrivit unui document obținut de jurnaliștii de la Reuters și a cărui autenticitate a fost confirmată de 3 persoane familiare cu planul.

Marele atu al acestui sistem este că el combină o bombă GBU-39 de diametru redus cu motorul de rachetă M26, ambele fiind pe larg disponibile în depozitele de armament ale SUA, relatează sursa citată.

Pentagonul caută noi modalități de a ajuta Ucraina

Doug Bush, responsabilul armatei americane pentru achizițiile de arme, le-a declarat reporterilor de la Pentagon săptămâna trecută că este analizată și ideea accelerării producției de obuze cu calibrul de 155 de milimetri, acestea fiind în prezent produse doar la fabrici ale guvernului de la Washington, transmite Hotnews.

Însă, Pentagonul ar vrea ca aceste proiectile de care forțele armate ucrainene au mare nevoie să poată fi produse și de contractori privați din domeniul apărării.

În plus, Bush a precizat că invazia declanșată de Putin a dus la creșterea cererii pentru muniții și arme americane și din partea aliaților NATO din Europa de Est.

„Este vorba de a obține cantitate la costuri scăzute”, afirmă Tom Karako, un specialist în armament și securitate de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din cadrul Universității Georgetown.

El spune că golirea depozitelor de armament americane explică de ce Pentagonul se grăbește acum să obțină mai multe arme și muniții, adăugând că rezervele SUA „au ajuns relativ scăzute comparativ cu nivelurile pe care ne place să le avem la îndemână și de care vom avea cu siguranță nevoie mai târziu pentru a descuraja China să înceapă un conflict”.

De asemenea, Karako notează că retragerea forțelor americane din Afganistan a lăsat în depozite numeroase bombe ce pot fi lansate din aer, deși acestea nu pot fi folosite cu ușurință de către avioanele pe care Ucraina le are la dispoziție.

Însă „în contextul de astăzi ar trebui să căutăm modalități creative de a le converti”, mai spune expertul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *