Social

VIDEO. Postul Vamal Costești, dotat cu un generator electric performant

Întreruperile de curent electric de la sfârșitul anului trecut au demonstrat că Posturile Vamale au nevoie de generatoare electrice performante, pentru a-și putea continua activitatea și în situații excepționale. Astfel, posturile vamale din Republica Moldova au fost dotate cu generatatoare electrice noi, inclusiv cel de la Costești, pentru ca instituția să poată gestiona neîntrerupt și eficient situația la frontieră, scrie Nordnews.

„Până acum dispuneam doar de un singur generator, care alimenta atât postul vamal, cât și zona de control vamal, unde se perfectează camioanele. Pene de curent am avut în perioada când au fost efectuate bombardamente pe teritoriul Ucrainei, adiacente zonei R. Moldova”, a declarat Andrei Lungu , șef interimar la Postul Vamal Costești.

Noul generator are capacitatea de a oferi electricitate în regim non-stop și va permite redistribuirea energiei în zona postului vamal, zonei de control, dar și să asigure iluminarea stradală.

„Generatorul dat este pe bază de motor diesel. Are o capacitate de 40 kw. Este dotat cu rezervorul diesel, unde se alimentează cu motorină. Este dotată cu o pompă de termostat, care pe timp de iarnă menține motorul și uleiul în stare caldă pentru conectarea automată în caz de pană. Capacitatea rezervorului este de aproximativ 100 de litri de motorină”, a mai adăugat el.

Donația a fost oferită de către Organizația Internațională a Muncii (OIM) în cadrul Proiectului „Răspuns de urgență la persoanele din Moldova afectate de criza din Ucraina”, implementat cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii.

„Acesta este monitorul care ne arată voltajul, amperajul, orele de lucru. Perioada de timp cât a activat el, inclusiv și lumina procesată în kilowați”.

Donația de generatoare se înscrie în angajamentul OIM de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în asigurarea rezilienței energetice.

„Ne bucurăm că aceste generatoare donate pot oferi suport pentru a avea o continuitate a lucrurilor 24/24, indiferent de problemele care pot apărea din cauza unor întreruperi în energie. Această donație de 14 generatoare a fost posibilă grație sprijinului generos financiar al guvernului Statelor Unite ale Americii, fapt pentru care le mulțumim”, a menționat Ana Gnip, asistent comunicare la misiunea OIM în Moldova.

Ceremonia oficială de donație a celor 14 generatoare electrice a avut loc pe data de 3 martie la Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *