Actualitate

VIDEO/ Premieră în Republica Moldova! Studenții de la UTM au realizat un nanosatelit: Va di lansat în spațiu

Este vorba despre nanosatelitul cu denumirea „TUMnanoSAT”, care va fi lansat în scurt timp de pe Stația Spațială Internațională.

„Acest proiect a fost desemnat câștigător în cadrul rundei a patra a programului KiboCube coordonat și dezvoltat de către Agenția Spațială a Japoniei (JAXA) și UNOOSA. Satelitul urmează să fie livrat în Tsukuba Space Center în zilele imediat următoare, pentru integrarea în lansatorul JSSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer)”, a explicat Viorel Bostan.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menţionat că Guvernul a susţinut şi va sprijini în continuare asemenea proiecte care sunt viitorul ştiinţei şi economiei ţării şi a îndemnat tinerii să profeseze ingineria.

Echipa Centrului Tehnologii Spațiale a încheiat ultima fază de verificări și validări de siguranță pentru lansarea de pe Stația Spațială Internațională. Nanosatelitul TUMnanoSAT urmează a fi lansat de pe Stația Spațială Internațională.

În baza Carnetului perfectat și eliberat de CCI, nanosatelitul TUMnanoSAT și accesoriile necesare au fost transportate în România, fiind suspuse operațiunilor de testare de către Institutul de Științe Spațiale, iar ulterior reintroduse în Republica Moldova.

Potrivit specialiştilor, lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie și a integrării Moldovei în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *