EconomieUE / Nato

VIDEO. Președinta Comisiei Europene a anunțat un nou pachet de asistență financiară pentru R. Moldova

Președinta Maia Sandu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen susțin o confeirnță de presă.

Faptul că a doua reuniune a Comunității Politice Europene are loc la aproximativ 20 de km distanță de granița cu Ucraina este o dovadă a unei unități tot mai puternice pe continentul european, a declarat în debutul discursului său președinta Maia Sandu.

„Prezența Dvs, dragă Ursula, este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură. Nu este singură nici vecina noastră Ucraina, care mai bine de un an și trei luni ține piept cu eroism și curaj invaziei barbare a Rusiei. Țările libere s-au reunit pentru a proteja dreptul la viață și libertate a unui popor. Cetățenii noștri s-au unit și ei pentru a fi alături de ucraineni și pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn acasă și să-și decidă singure soarta”, a mai adăugat șefa statului.

Totodată, președintele a mai adăugat că „cetățenii Republicii Moldova își doresc o viață sigură într-un stat pașnic și liber. Acest lucru l-au spus hotărât peste 80 de mii de oameni la Adunarea „Moldova Europeană”, la 21 mai, în PMAN și în peste 50 de orașe europene”.

Autoritățile de la Chișinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor și îndeplinirea celor 9 condiții ale Comisiei Europene.

Maia Sandu a salutat încă o dată sancțiunile UE la adresa oligarhilor fugari și a persoanelor din anturajul acestora implicate în destabilizările din RM.

„Restricțiile impuse vor preveni încercările lor și ale altor persoane să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul”, a punctat Maia Sandu.

Președintele a anunțat că astăzi autoritățile din RM au semnat un nou acord de liberalizare a tarifelor de roming. Acordul prevede scăderea tarifelor de roming începând cu 1 ianuarie 2024.

„Locul Moldovei este în UE, legământul generației noastre e să aducă RM în UE”, a conchis Maia Sandu.

„A fost foarte atractiv să văd o mare de drapele europene aici la Chișinău. Noi suntem alături de voi, susținem fiecare pas al dvs spre UE. Astăzi sunt foarte bucuroasă să anunț un nou pachet de asistență pentru RM cu un obiectiv dublu. Vrem să vă susținem să faceți față impactului războiului din vecinătate și totodată vrem să vă aducem mai apropae de UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat un nou pachet de finanțare de circa 1, 6 miliarde de euro pentru RM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *