Social

VIDEO. Președinta R. Moldova, Maia Sandu anunță lansarea Programului „Satul European”

În cadrul Programului „Satul European” au fost finalizate 100 de proiecte de modernizare. În același timp, Guvernul va lansa un nou program pentru modernizarea și europenizarea Republicii Moldova – „Satul European Expres”, a anunțat marți, 25 aprilie, președintele Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

„Am spus în Parlamentul Republicii Moldova că vom munci disciplinat și coordonat pentru modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova. Acest lucru înseamnă să aducem Uniunea Europeană acasă, condiții bune de trai pentru fiecare cetățean oriunde ar locui. Lucrurile firești de care au fost privați oamenii timp de decenii, apă potabilă în casă, canalizare, drumuri europene, grădinițe și spitale moderne înseamnă Moldova europeană”, a declarat Maia Sandu, transmite Radiomoldova.md.

Șefa statului a menționat că aproape 100 de mii de oameni se bucură zi de zi de efectele programului „Satul European”.

„Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 de mii se bucură de iluminat public. Fiecare proiect realizat în cadrul programului „Satul European” înseamnă schimbări concrete, schimbări care fac mai bună viața multor oameni, tineri care învață în condiții mia bune, oportunități economice pentru cei care vor să muncească, vârstnici care au condiții normale de trai, familii care se simt bine acolo unde locuiesc și nu mai simt nevoia să plece de acasă”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, datorită solicitărilor venite din partea oamenilor din localitățile pe care le-a vizitate șefa statului, a fost luată decizia de a lansa Programul „Satul European Expres”, în cadrul căruia vor fi implementate proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, în regim expres și cu mai puține resurse financiare decât cele de anvergură.

Programul urmează a fi lansat de Guvern în perioada imediat următoare.

Maia Sandu a menționat că nou program trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să permită localităților să implementeze proiecte rapide, cu termen de finalizare de maxim 6 luni și să rezolve necesitățile urgente ale localităților;
  • Să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs;

„Oamenii noștri sunt primitori și gospodari. Noi știm cum să ne îngrijim casa și să ne dezvoltăm localitatea, dar avem nevoi de resurse financiare pentru a face acest lucru cât mai bine. Prin crearea programului național „Satul European” și lansarea programului Satul european expres vom contribui la construirea Moldovei europene, vom construi Europa, aici, acasă. (…) Sat cu sat, Europa va ajunge în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

Amintim că Programul Național „Satul European” a fost lansat în martie 2022. Prin intermediul acestuia sunt finanțate proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale. Programul își propune dezvoltarea durabilă a localităților, asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate, creșterea accesului populației la infrastructura socială și creșterea gradului de valorificare a oportunităților de atragere a investițiilor din surse externe în cadrul autorităților publice locale.

Valoarea maximă a unui proiect care poate fi aprobat constituie 10 milioane de lei. În total, au fost selectate pentru finanțare 492 de proiecte, ale căror realizare va costa aproximativ 2 miliarde de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *