CSI / Rusia

VIDEO Prima reacție a Kremlinului după ce Andrei Spînu a anunțat că Gazprom va fi acționat în judecată pentru neexecutarea contractului cu R. Moldova

Purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov, Maria Zaharova, a comentat joi anunțul viceprim-ministrului Andrei Spînu, privind acționarea în judecată a concernului rus Gazprom pentru neonorarea condițiilor contractuale convenite cu Republica Moldova. Într-o conferință de presă, reprezentanta MID a declarat că declarațiile lui Andrei Spînu sunt „absolut nefondate” și a îndemnat autoritățile de la Chișinău să nu „politizeze” chestiunile comerciale cu Rusia, transmite Replicamedia.md.

„Am atras atenția la declarația absolut nefondată a viceprim-ministrului, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. El a spus asta, în încercarea de a se îndreptăți pentru decizia „nepopulară” în rândul curatorilor internaționali de a relua livrările de gaz în regiunea transnistreană, în schimbul energiei electrice de pe malul stâng”, a declarat Zaharova.

Aceasta a afirmat că Gazprom nu a făcut „niciun pas” care să-i pună la îndoială autoritatea sa de exportator sigur de resurse energetice și a acuzat Chișinăul, din nou, că nu ar respecta condițiile contractuale cu partea rusească, amintind în special de auditul nerealizat al pretinselor „datorii istorice” ale Moldovagaz, invocate de concernul rus.

„Menționez că Gazprom zeci de ani asigură securitatea energetică a unui șir de țări, inclusiv a Republicii Moldova, poate asta cineva nu știe, amintim – nu a făcut niciun pas care să pună la îndoială autoritatea sa de exportator sigur de resurse energetice. Partea moldovenească a încălcat în repetate rânduri pe parcursul acestui an condițiile contractuale pe partea plăților pentru livrările de gaz rusesc.

Mai mult, protocolul semnat de Andrei Spînu și conducerea Gazprom în octombrie 2021, prevede auditul datoriei istorice a Moldovagaz, care trebuia să fie încheiat la 1 mai anul curent. Această obligație partea moldovenească la fel nu a respectat-o. Vreau să îndemn din nou partenerii moldoveni să se dezică de politizarea chestiunilor de cooperare bilaterală, care sunt exclusiv în plan comercial”, a transmis purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Declarațiile Mariei Zaharova vin în contextul în care ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că

Chișinăul va da în judecată compania rusă Gazprom pentru nerespectarea contractului.

„Criza energetică prin care trece în prezent Republica Moldova este cauzată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun acest lucru. Dacă această companie și-ar respecta astăzi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică ar dispărea și toată lumea ar fi asigurată cu gaz și energie”, a declarat vicepremierul moldovean.

„Faptul că suntem obligați să cumpărăm gaz și energie electrică de pe piață este vina Gazprom, iar avocații noștri au stabilit deja detaliile pentru a da în judecată compania rusă pentru nerespectarea contractului. Și vom cere și compensarea pierderilor colaterale, pentru că a trebuit să redistribuim bani de pe alte segmente și să luăm credite din cauza lor”, a adăugat el.

De asemenea, Spînu a reamintit că Moldovagaz a semnat un contract cu Gazprom și că acesta nu a cerut să îl rupă sau să schimbe condițiile pentru a întrerupe livrările de gaze: „Pur și simplu își ignoră obligațiile. Și vor plăti pentru asta”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *