Externe

VIDEO. Primarul din Istanbul, opozant al lui Erdogan, atacat cu pietre când ținea un discurs pe autobuzul de campanie

Autobuzul de campanie al lui Ekrem Imamoglu, primar în Istanbul și figură proeminentă a opoziţiei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de la alegerea sa în 2019, a fost atacat cu pietre, duminică, 7 mai, la Erzurum, estul Turciei, un bastion al partidului prezidenţial AKP, în timpul unui miting electoral, scrie site-ul postului NTV și Libertatea.

Oficialul turc ţinea un discurs de pe acoperişul autobuzului, în Piaţa Havusbasi, când au început să fie aruncate pietre. Imediat, primarul a fost protejat de o umbrelă deschisă de agenții din serviciul de pază.

Ulterior, s-a refugiat în autocar, apoi, vehiculul a părăsit zona.

Imagini difuzate de biroul primarului capitalei economice a Turciei arată geamurile autobuzului sparte de pietre, în cursul opririi în turneu electoral, la Erzurum.

De asemenea, poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a-i împrăştia pe atacatori, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare.

„Aceste pietre nu au fost aruncate în Ekrem Imamoglu. Aceste pietre au fost aruncate asupra valorilor, credinței și unității națiunii”, a declarat primarul.

Guvernatorul din Erzurum a anunțat că 17 persoane au fost rănite în incidente și internate în spital.

„Ekrem Imamoglu a fost împiedicat să candideze la prezidenţiale de o condamnare judiciară la care a făcut recurs”.

Alianţa opoziţiei turce promite, în cazul victoriei la alegerile prezidenţiale şi legislative din 14 mai, să pună capăt celor două decenii de moştenire a preşedintelui Erdogan.

Acesta din urmă se confruntă pe 14 mai cu cele mai incerte alegeri de când a venit la putere, confruntat pentru prima dată în douăzeci de ani cu o opoziţie unită într-o ţară în criză.

Menționăm că duminică, 7 mai, 1,7 milioane de turci au ieșit în stradă ca să-și arate susținerea pentru Erdogan, înainte de alegeri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *