Social

VIDEO. Protest în fața Guvernului! Zeci de oameni protestează împotriva anulării patentelor

Zeci de oameni s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta împotriva anulării patentelor. Aceștia scandează „aparat de casă la Alaiba pe masă” și „vrem să muncim acasă”. În fața protestatarilor au ieșit câțiva reprezentanți ai Ministerului Economiei, însă, mulțimea nu i-au lăsat să vorbească, transmite Agora.

Menționăm că, de la 1 iulie, va fi anulat regimul de patente, iar deținătorii acesteia vor fi nevoiți să treacă la activitatea individuală. Principala nemulțumire a deținătorilor de patente este că noul regim îi va obliga să dețină aparate de casă.

„Unii lideri ai patentarilor mă acuză că „nu merg la compromisuri” despre aparatul de casă. Nu prea înțeleg cum ar arăta un compromis la acest subiect. Aparatul de casă ori este, ori nu este. Iar dacă tindem să fim o țară civilizată, cred că vom fi cu toții de acord – aparatul de casă este ceva absolut normal. Avem 4 mii de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori în țara asta care au dreptul la un elementar bon de casă”, a scris anterior, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Vă amintim că la 31 ianuarie, Ministerul Economiei împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) au prezentat o soluție pentru deținătorii de patente. Astfel cei care trec de la regimul de patentă la cea de activitate independentă vor primi ajutor de grant nerambursabil, în valoare de 10 mii lei per deținător de patentă. 

În Republica Moldova sunt în jur de 5.000 de deținători de patente de întreprinzător. Termenul de desfăşurare a activităţii de comerţ în baza patentei, urma să expire pe 31 decembrie 2022. Totuși, autoritățile au luat decizia de a-l prelungi prelungi până pe 1 iulie 2023.

Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activităţile de comerţ cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule. De asemenea, este vorba şi despre comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *