Social

VIDEO. Punctul de trecere a frontierei moldo-române „Leova-Bumbăta”, deschis în regim de testare

Punctul de trecere a frontierei moldo-române „Leova – Bumbăta” a fost deschis marți, 23 mai, în regim de testare. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), programul de lucru al punctului de trecere a frontierei de stat va fi în regim de zi, în intervalul orelor 08:00 – 20:00. La prima etapă va fi permisă trecerea frontierei, peste podul plutitor, de către unitățile de transport cu masa totală de 3,5 tone, transmite Ziarul de Gardă.

MAI menționează că prin instituirea acestui punct de trecere a frontierei de stat va fi facilitată traversarea frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizat traficul transfrontalier și redus timpul de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care acum sunt mai solicitate.

„Punctul de trecere a frontierei „Leova – Bumbăta” este o soluție abordată abordată pe timp de criză, în condițiile bugetare restrânse, născute din nevoia de a conecta R. Moldova la Europa, de a ajuta Ucraina să-i transporte mărfurile, de a sprijini țările Europei în asigurarea unui flux constant de aprovizionare. (…) Am decis deschiderea traficului în regim de testare. Pentru început, punctul de trecere a frontierei „Leova – Bumbăta” va funcționa pentru anumite categorii de transport, pentru ca specialiștii să poată efectua toate analizele necesare asupra unui regim de funcționare optim al punctului de trecere a frontierei. Traversarea va începe pentru microbuze, pentru unitățile de transport de pasageri și pentru autoturisme. Ulterior se va permite traversarea și a automarfarelor”, a declarat ministra Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Ana Revenco.

De asemenea, la eveniment a participat și ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Bode. Oficialul a declarat că „operaționalizarea punctului de trecere a frontierei „Leova – Bumbăta” va contribui la degajarea traficului rutier la vama Albița”.

„Acest punct de trecere a frontierei ,este deschis acum în primă etapă traficului internațional de persoane, în regim de trafic pietonal și rutier, cât și autovehiculelor de până la 3,5 tone, cu câte o arteră de control pe fiecare sens, cu program de funcționare între 8:00 și 20:00”, a declarat Bode.

Decizia privind instituirea unui nou punct de trecere a frontierei de stat a fost luată în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). În vara anului 2022 au început și lucrările de construcție a podului, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *