CSI / RusiaUE / Nato

VIDEO/ Putin lansează amenințări grave împotriva Occidentului: „Va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada” precum lupului dintr-un basm rusesc

Miercuri, Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că ”va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada” precum lupului dintr-un basm rusesc, scrie Reuters.

Astfel, la scurt timp după ce Putin a declarat că va tăia energia către UE dacă vor fi plafonate prețurile, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că CE va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, potrivit Reuters.

Președintele rus a susținut că apelurile europene pentru o plafonare a prețului la gazul rusesc sunt ”stupide” și vor duce la creșterea prețurilor globale și la probleme economice în Europa.

Săptămâna trecută, grupul celor 7 a anunțat că intenționează să impună un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, într-o măsură care ar putea, de asemenea, să limiteze capacitatea Rusiei de a obține petroliere și asigurări din partea țărilor din afara G7.

Rusia va renunța la contractele sale de aprovizionare dacă Occidentul va continua cu planurile sale, a declarat miercuri Putin, potrivit sursei citate.

„Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va contrazice interesele noastre”, a declarat Putin.

„Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire – nu vom furniza nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată”, a mai spus președintele Rusiei.

Putin dă vina pe Occident pentru nefuncționarea Nord Stream 1

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, primul exportator mondial de gaze naturale și de grâu.

Europa importă în mod obișnuit aproximativ 40% din gazele sale și 30% din petrolul său din Rusia, transmite Hotnews.

Putin a mai declarat că Germania și țările occidentale sunt de vină pentru faptul că gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional și că Ucraina și Polonia au decis singure să oprească alte rute de gaz către UE.

Europa se confruntă cu o criză a combustibililor și cu o creștere a facturilor la energie, după ce concernul rus Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze prin Nord Stream 1, după ce a declarat că a descoperit o scurgere de ulei de motor în timpul lucrărilor de întreținere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *