Actualitate

VIDEO/ Putin se arată convins că dezvoltarea relațiilor cu R. Moldova, pe care o numește „apropiată istoric” de Rusia, va avea loc în baza înțelegerilor bilaterale

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se arată convins că dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, pe care o numește „apropiată istoric” de Rusia, va avea loc „în baza principiilor pragmatismului și interesului reciproc al popoarelor țărilor noastre”, transmite Ziarulnational.md.

„Rusia a fost mereu garantul reglementării conflictului transnistrean. Apropo, și în chestiuni ce țin de securitatea energetică a R. Moldova noi am acționat ținând cont cu strictețe de înțelegerile bilaterale, care s-au făcut pe în baza propunerilor părții moldovenești”, a declarat marți, 20 septembrie, Putin, în cadrul unei ceremonii de acreditare a 24 de diplomați străini, inclusiv a Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Lilian Darii.

De menționat că, odată cu preluarea puterii de către Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate, Rusia nu a mai dorit să prelungească vechiul contract de furnizare a gazelor naturale, propunând Chișinăului să plătească prețul de piață.

Astfel, părțile au ajuns la o formulă de compromis toamna trecută, care nu a avantajat Republica Moldova, negocierile având loc în timp ce Rusia redusese fără motiv cu 30% volumul livrărilor către republica noastră.

În luna septembrie curent, prețul gazelor livrate în Republica Moldova este de 1 882 de dolari. De asemenea, Rusia insistă ca țara noastră să plătească pretinse datorii de 720 de milioane de dolari, care ar data încă din 1994.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *