Economie

VIDEO. Rata inflației în R. Moldova SCADE în continuare. Guvernatorul BNM: „Nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum”

Rata inflației în Republica Moldova scade în continuare, în prezent constituind 10,8 la sută, iar în luna octombrie indicele ar putea ajunge la nivelul țintă de cinci la sută. Datele se regăsesc în cel de-al treilea raport asupra inflației, prezentat astăzi de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu.

Astfel, potrivit guvernatorului Băncii Naționale, măsurile anterioare de politică monetară luate de BNM creează condiții pentru diminuarea ulterioară a inflației, astfel încât în octombrie curent să ajungă în intervalul de variație a inflației. Armașu s-a referit la deciziile Comitetului executiv al BNM, care a micșorat consecutiv rata de bază până la nivelul de 6% anual, nivel menținut în cadrul celei mai recente decizii de politică monetară, relatează Jurnal.md.

„Putem constata că inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum iar condițiile monetare create de BNM vin să susțină relansarea și creșterea economică. De altfel de la începutul trimestrului III am văzut semne de revenire a economiei”, a declarat Octavian Armașu.

Potrivit prognozelor BNM, rata anuală a inflației va fi în descreștere până în prima jumătate a anului viitor, ajungând într-un final în proximitatea țintei inflației spre finele orizontului de prognoză. Pe toată perioada prognozată cererea agregată va fi negativă, fiind determinată de caracterul restrictiv al condițiilor monetare reale și de impactul negativ al cererii externe. Impulsul fiscal pozitiv va susține într-o anumită măsură cererea internă.

De asemenea, Armașu a dat asigurări că specialiștii BNM vor monitoriza cu atenție evoluțiile internaționale, cu accent pe piața petrolului, a gazelor naturale, pe cotațiile la zahăr și cereale, precum și pe alte evoluții legate de războiului din Ucraina.

„Banca Națională a Moldovei ajustează în prealabil condițiile pe piețele monetară, de credit și valutară, asumându-și configurarea la necesitate a politicii monetare, urmărind astfel menținerea inflației în proximitatea țintei de 5,0 la sută pe termen mediu și creând precondițiile pentru politicile macroeconomice asociate creșterii economice”, a mai spus guvernatorul BNM.

Vedeți mai jos prezentarea raportului:

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *