Social

VIDEO. Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani: „R. Moldova nu mai folosește gaze rusești”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat, în cadrul Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, desfășurat la București pe 18 mai, că „R. Moldova nu mai folosește gaze rusești, fiind integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât şi comercial”. Declarația a fost făcut în timp ce țara noastră continuă să cumpere energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), produsă din gazul rusesc, tranmsite Ziarul de Gardă.

„R. Moldova a depășit această iarnă, dar a făcut-o împreună cu România. Aici vreau să mulțumesc României, Bucureștiului (…) deoarece atunci când R. Moldova se afla într-o situație critică în mod special în domeniul energetic, România a intervenit prompt și noi am reușit să depășim aceste provocări.

Dacă la declanșarea războiului sută la sută din energia consumată în R. Moldova era originară direct sau indirect din Rusia, astăzi R. Moldova, datorită transformărilor radicale care au avut loc, poate exista fără absolut niciun fel de consum de gaze naturale sau electricitate din Rusia. R. Moldova nu mai consumă gaz rusesc, fiind integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât şi comercial”, a menționat Dorin Recean.

Menționăm că în toamna anului 2021, contractul de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. 

În toamna anului 2022, Gazprom a redus cantitatea de gaze naturale furnizată R. Moldova. Tot atunci, în schimbul livrării întregului volum de gaze naturale în stânga Nistrului, S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

În luna mai, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către R. Moldova, va fi de 660,76 de dolari pentru mia de metri cubi. Volumul livrat de Rusia ajunge în regiunea transnistreană, iar malul drept al Nistrului procură și consumă gaze naturale de pe burse sau din stocurile făcute de „Energocom”, potrivit autorităților statului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. cu așa tarife, nu doar R.Moldova nu va mai folosi, dar și cetățenii nu-l vor folosi din incapacitatea de achitare a facturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *