Actualitate

(VIDEO) Reprezentantul Mitropoliei Moldovei la Moscova vrea să ne salveze țara

INVESTIGAȚIE: Cele două fețe ale… by Timpul_md

Deschiderea recentă, la Moscova, a Centrului pentru adaptarea migranților „Sf. Paisie Velicicovski” a fost apreciată de societate ca un merit al ÎPS Vladimir. Iar când ex-ambasadorul Andrei Neguța a fost numit consilier la Mitropolie, mass-media anunțau că diplomatul îl va consilia pe mitropolit. Sunt informații false, fiindcă realmente în spatele acestor acțiuni stă un personaj pe cât de necunoscut, pe atât de misterios. Este Ghenadie Țurcanu, care deși a fost preoțit acum doi ani, se bucură de o ascensiune incredibilă în ierarhia bisericească. El spune că iubește Moldova și că a elaborat un plan de salvare a țării. La rândul lor, moldoveni care au lucrat la el ne asigură că avem de-a face cu „Satana în carne și oase”. Căutând să afle ce se ascunde la mijloc, o echipă a TIMPULUI a plecat la Moscova. Cele văzute și auzite de noi, recunoaștem, ne-au uimit…

„Frica de Ghena”

Noi am aflat despre reprezentantul Mitropoliei la Moscova acum câteva luni, când un necunoscut ne-a vizitat la redacție și ne-a povestit că preotul Ghenadie Țurcanu nu ajută oamenii, după cum se crede, ci își bate joc de ei. Bărbatul a venit doar ca să-și mărturisească durerea și, spre deosebire de alți oaspeți ai redacției, nici nu ne-a rugat să publicăm ceva. Din „frică de Ghena”, probabil…
De aceea, în iunie, când am făcut la Moscova un interviu cu celebrul avocat Ghenrih Padva, am trecut și pe la Centrul „Sf. Paisie Velicicovski”, condus de preotul Ghenadie și deschis cu mult fast la 4 mai 2012. Instituția se află în apropiere de Casa Albă, pe str. Kutuzov 1/7. Atunci, denumirea Centrului era afișată pe ușă. Ne-au întâmpinat vreo trei femei zâmbărețe. Aflând că vrem să vorbim cu părintele, ele ne-au cerut pașapoartele. Oricum, pe Țurcanu nu l-am găsit.

Deservire gratis, dar cu plată

După ce am studiat cu atenție site-ul Centrului, de unde am aflat că moldovenilor în dificultate li se acordă servicii medicale și juridice, li se oferă hrană și cazare, li se găsește un loc de lucru – toate gratis, am sunat din Moscova la linia fierbinte a Centrului. Unul dintre noi a anunțat că venise la Moscova să muncească, dar niște prieteni, care trebuiau să-l întâlnească la gară, l-au dus de nas. Rămas în stradă fără bani, el ar fi dormit afară. O voce blândă de femeie i-a cerut reporterului nostru un număr de telefon, la care poate fi găsit. Acesta i-a spus că nu are telefon, că Centrul îi este singura speranță, că se stinge de foame și nesomn. A rugat să i se dea măcar ceva de-ale gurii și un pat, dar fără folos. Vocea blândă zicea că ea nu este părintele Ghenadie și îi recomanda omului nostru să-și cumpere o pâine din puținele copeici care i-au mai rămas. Cât ține de cazare, vocea ne-a spus că hotelul se află în afara Moscovei, în localitatea Ivanteevka, și costă bani. O noapte de cazare, fără mâncare, valorează 1300 de ruble. Pentru clienții Centrului, care sunt hrăniți, prețul scade la 450 ruble. Concluzia: dacă ești lefter, mai bine dormi în gară și roagă-te Sfântului Paisie Velicicovski să nu pieri de foame, decât să bați la ușa Centrului care îi poartă numele…

„Să nu afle nimeni că părintele e în spatele tău”

Printre serviciile acordate de Centru se numără și consultațiile în afaceri. În interviul pe care ni l-a acordat ulterior, părintele Ghenadie ne spunea că recomandă moldovenilor să pornească afaceri doar în țara lor: „Oamenii noștri trebuie ajutați să creeze întreprinderi în RM, ca să-și poată face o bucată de pâine la ei acasă”. Ca să vedem cum stau lucrurile la acest capitol, un alt reporter de-al nostru s-a întâlnit sub acoperire de două ori cu părintele Ghenadie. S-a prezentat ca fiu de milionar, cerându-i un sfat unde ar putea taică-său, care a lucrat ani buni la Volgograd, să investească șapte milioane de euro – în Rusia sau în Moldova. Clericul n-a stat pe gânduri și i-a propus imediat oaspetelui  să bage banii în afacerea sa, de import și export al produselor alimentare. În schimb, s-a arătat dispus să-i achite o sumă frumușică de bani în fiece lună, să-i cedeze jumătate din firmă, să-i ofere birou la Moscova. „Veți avea de toate aici, iar eu am să pornesc acțiuni „semipolitice” în Moldova. În curând, voi fi mult timp în Moldova, voi umbla prin toată țara, iar când va veni timpul pentru politică, foarte degrabă, eu am să te invit și pe tine. Îți voi scrie o hârtie că te fac milionar în doi ani. Atunci nu vei avea șapte, ci 20 mln. Vei sta liniștit, îți vei căuta de treburi, dar să nu afle nimeni că părintele Ghenadie e în spatele tău. În rest, bagă-i pe toți oriunde ai chef! Dacă se întâmplă ceva, îmi formezi numărul și spui: „Părinte, am probleme, vino încoace!”.

„La ce-ți trebuie ție hemoroizi? Sunt al doilea după mitropolit”

Degeaba reporterul nostru i-a spus că, totuși, vrea să investească banii în Moldova. Clericul l-a asigurat că n-o să-i iasă nimic: „La ce-ți trebuie hemoroizi? La ce-ți trebuie Moldova?… Eu în Moldova pot să distrug cu ușurință pe oricine. Eu pot rezolva orice problemă oriunde, măcar și la capătul lumii. Totul depinde dacă avionul meu va reuși să ajungă în 24 de ore până la tine. Nu te îngrijora, mănâncă ciocolate și bea ceai”. Culmea este că, de data asta, preotul s-a proclamat miliardar: „Eu fac afaceri de șase ani și nu mi-a trebuit nici Filat, nici Vladimir (mitropolitul – n.r.). Eu am peste un miliard. Sunt al doilea după mitropolit, sunt administratorul Mitropoliei”. Ca să fie crezut, preotul i-a dat reporterului nostru numărul telefonului mobil al mitropolitului. Cu toate acestea, i-a spus că ÎPS nu poate să-i ajute, ci doar să nu le pună piedici.
După ce, în timpul discuției, a fost telefonat de cineva, Țurcanu i-a spus reporterului nostru: „Iată, un om mi-a dat un milion. Dacă vrei, eu îi dau acum 200 mii de dolari”. S-a mai lăudat că este prieten cu omul de afaceri rus Alimjan Tohtahunov, alias „Taivancik”. Pe urmă a adăugat: „Să nu mai vorbești cu nimeni despre asta. Dacă vrei, acuși îți arăt, te-or închide într-un subsol până dimineață. La ce-ți trebuie? Ăsta e cel mai serios om în Rusia, este prietenul meu, este nanul copilului meu. Este un monstru, la ce-ți trebuie? Unde e Putin, acolo este și el. Cu copeicile tale, nu poți să ajungi la el”.

„Bună ziua, sunt Andrei Neguța, consilierul părintelui”

Țurcanu slujește la biserica din curtea Academiei Sociale din Rusia, care se află în fostul edificiu al Institutului marxism-leninismului. L-am căutat acolo într-o duminică, dar nu l-am găsit. În aceeași zi l-am sunat, solicitându-i un interviu. În scurt timp, am fost telefonați de un bărbat: „Bună ziua, sunt Andrei Neguța, consilierul părintelui”. Fostul ambasador comunist la Moscova ne-a invitat pe stradela Bolshoi Nikolovorobinski 7/1, la sediul Departamentului relații externe (DRE) al Mitropoliei. Aici, ne-a întâmpinat tot diplomatul.
Pe urmă în fața noastră a apărut un tânăr preot, cu o altă față decât cea cunoscută de noi. El are 26 de ani. Cunoaște româna, dar preferă rusa, deși o vorbește cam stâlcit. A fost preoțit în 2010, fiind avansat în funcții și decorat cu viteza vântului. Dacă alți clerici slujesc câte 20-30 de ani și încă nu au mitră, Țurcanu este deja protoiereu mitrofor. Ne-a explicat că nu l-am găsit la biserica de la Universitate, pentru că slujește în diferite biserici, unde îl așteaptă moldovenii. În acea duminică, ne-a spus el, a slujit la Mănăstirea Serghiev-Posad. De cealalta parte, preoți de la această mănăstire ne-au asigurat că el nici n-a călcat în acea zi pe acolo, iar mitropolitul ne-a spus că el slujește doar la Universitate și rareori la o altă biserică.

„Am absolvit Teologia la Serghiev-Posad”

Întrebat ce studii are, ne-a spus că a făcut Seminarul teologic la Chișinău, după care a intrat la Academie. În anul doi, ar fi fost exmatriculat, deoarece s-ar fi opus hirotonirii episcopului Petru (Mustață). Apoi s-ar fi transferat la București, unde a studiat un an și trei luni, absolvind în cele din urmă facultatea la Academia teologică din Moscova, cu sediul la Serghiev-Posad. Ulterior, ar fi învățat alți patru ani și la Facultatea de Economie și Finanțe. Fostul reprezentant al Mitropoliei la Moscova, PS Irineu, nu-l prea înțelege pe Țurcanu: „Eu m-am aflat șapte ani la Moscova și vă asigur că el n-a învățat la Serghiev-Posad. Dacă e născut în 1986, nici nu-i ajung ani pentru atâtea studii”. Potrivit lui Serghei Vinogradov, șeful cancelariei Academiei Serghiev-Posad, aici au învățat trei preoți cu numele Țurcan, dar niciunul nu poartă prenumele Ghenadie și aceștia sunt de altă vârstă. „Confirmăm cu toată siguranța că Țurcanu Ghenadie n-a învățat la noi”, a precizat Vinogradov. La rândul său, ÎPS Vladimir susține că părintele Ghenadie a absolvit Teologia la Chișinău: „El a terminat școala noastră de la Chișinău și nimeni nu l-a alungat. Tot aici l-am hirotonit. Din spusele lui, a învățat și la București, dar nu știu…”. Or, unde a învățat Țurcanu numai el și Dumnezeu știe. El mai spune că face afaceri la Moscova de șase ani, dar lucrurile iarăși nu se leagă – de-ar fi fost așa, ar fi venit în Rusia imediat după absolvirea școlii medii.

Preoțindu-l, ÎPS Vladimir l-a desemnat drept șef al DRE, apoi l-a delegat ca reprezentant la Patriarhia Rusă. Cele două funcții sunt incompatibile, pentru că DRE trebuie să se afle la Chișinău, nu la Moscova, după cum recunoaște și mitropolitul. Mai mult, decretul ÎPS încă nu a fost contrasemnat de Patriarhul Kiril. Surse din Patriarhie ne-au șoptit că înaltul ierarh de la Moscova are păreri îndoielnice despre solul ÎPS Vladimir. „Patriarhul nu l-a recunoscut nici până astăzi. La Patriarhie nu privesc cu ochi buni la persoana respectivă. De marile sărbători, el nu este invitat să slujească alături de patriarh. Chiar și de Paști, Evanghelia în română, la Moscova, nu a citit-o el, cum ar fi trebuit, ci un preot de-al meu”, susține PS Irineu.

„Sunt cinstit, tot ce vă spun este adevărat”

Țurcanu și Neguța ne-au primit bine. Preotul nostru nu mai era miliardar. Ne-a spus că ajută cu dragoste toți moldovenii aflați la muncă în Rusia, că nu are apartament, că toți banii pe care-i face îi pune în slujba concetățenilor săi, că și-ar da până și ultima cămașă de pe el pentru un moldovean amărât. „Deși bărbații noștri sunt puternici, am văzut lacrimi în ochii lor. Ei se uită la mine cu multă speranță. De aceea am creat Centrul „Sf. Paisie Velicicovski”, unde pentru ai noștri acordăm toate serviciile gratis, de care beneficiază deja 15 mii de moldoveni”. Potrivit preotului, dacă cineva flămând se adresează la Centru, este hrănit neîntârziat; dacă cineva fără adăpost le bate la ușă, i se acordă un bilet de transport până la hotel și cazare gratis; dacă cineva vrea să pornească o afacere, este sfătuit să investească numai în Moldova. „Totul e gratis. Dacă găsiți un moldovean care mi-a plătit vreo rublă sau pe care l-aș fi amăgit cu ceva, arătați-mi-l și vă dau 100 mii de dolari. Tot ce câștig, Dumnezeu mi-e martor, până la ultima copeică o dau cetățenilor noștri. Eu îmi iubesc poporul. Am venit în fața dvs. în rasă, sunt cinstit și, pe cuvântul meu de preot, tot ce vă spun este adevărat”.

„Planul-bombă” de salvare a Moldovei

Preotul ne-a anunțat că a fondat un institut științific la Moscova, împreună cu care a elaborat un plan de salvare a Moldovei timp de un an. „Națiunea noastră moare, iar guvernarea ia credite și repară drumuri”. El optează pentru apropierea RM de Rusia în dauna integrării europene: „Moldova trebuie să nu facă parte nici din UE, nici din Rusia, nici din Moldova. Dar singura prioritate reală pentru dezvoltarea RM este Rusia. Tradițiile, istoria și cultura rusă sunt mai apropiate de noi decât cele ale UE. Moldova poate atrage investiții, ca să nu mai avem nevoie de Europa. La noi niciun minister nu se știe cu ce se ocupă. Eu nu bat câmpii când spun că economia țării poate fi schimbată radical timp de un an. Există un plan concret”.

Primul pas în „planul de salvare” ar fi oferirea, de la 1 septembrie, a câte nouă kg de produse de alimentare pe lună pentru moldovenii din Moscova. Al doilea – deschiderea, până la începutul lui 2013, a încă 15 centre de susținere a migranților în Rusia și a altora în Spania, Portugalia, Franța, Italia. Al treilea – deschiderea la Chișinău a unui institut de consultanță în afaceri pentru cei care ce întorc cu bani de peste hotare. Mai spune că va deschide la Chișinău centre sociale, dar și o televiziune ortodoxă cu acoperire națională și crede că RM trebuie condusă de un singur om. Aceasta nu înseamnă dictatură, consideră el.

„Să nu mai vorbești așa ceva!”

Am insistat să aflăm următorii pași, ca să înțelegem efectele planului, dar interlocutorul nostru nu ne-a mai spus nimic. El a reacționat neașteptat: „Să nu mai vorbești așa ceva!”. Totodată, afirmă că a solicitat audiență de la Vlad Filat, ca să-i lămurească cum să salveze țara, dar premierul l-a ignorat. El ne asigură că, totuși, Chișinăul a aflat despre acest plan și acum caută să-l pună la punct: „Puterea e deranjată de activitatea mea și mă acuză că pregătesc revoluții. Am primit informații secrete că MAI îmi pregătește probleme mari, că Vama urmează să mă sperie și să mă urmărească, când intru în țară. Ei spun că m-am legat cu mafia. Oameni nebuni! Mă uit la ședințele guvernului și mă țin de burtă de râs. Pe ei problemele poporului nu-i interesează. La noi, dacă cineva  vrea să facă lucruri bune, este acuzat că merge contra Puterii”. Cu toate astea, Țurcanu spune că a votat cu Filat și speră că premierul se va detașa de „anturajul său care-i spune că singura salvare e Europa și că al doilea om în fiece minister trebuie să fie din România”.

Țurcanu: „N-are salariu”, Neguța: „Am salariu”

Întrebat cine îl finanțează, el spune că are prieteni care sunt gata să-l ajute: „Nu mă laud, nici nu vă mint, dar cel puțin cinci-șase cunoscuți miliardari am, oameni care ar fi gata să ne ajute”. El spune că Andrei Neguța muncește la el din dragoste față de popor: „Dl Neguța se bucură că are posibilitatea să ajute cetățenilor noștri. A refuzat orice leafă, pur și simplu vrea să-mi fie consilier”.
„Desigur că am salariu de consilier al președintelui”, ne-a spus, la rândul său, Neguța. Cu el am vorbit imediat, iar la auzul unor întrebări, părintele ne chema insistent la masă și îi făcea semne pe ascuns consilierului său. „După ce am fost rechemat din funcția de ambasador, am acceptat invitația părintelui, căci la ambasadă eram limitat în ajutorarea moldovenilor. Sunt numit, conform decretului părintelui Gh. Țurcanu, consilier pentru legătura cu corpul diplomatic acreditat în Federația Rusă și în țările CSI”. Întrebat cine îi finanțează, Neguța ne-a spus: „Sursele astea sunt în mâinile părintelui”.

„Înjura mai dihai decât un cioban la stână”


Nicolae Simionov

„Este Satana în carne și oase. Locul unor asemenea oameni nu este în biserică”, susține Nicolae Simionov, un moldovean din Sângerei care a lucrat la reamenajarea edificiului DRE. „Am lucrat acolo cu 18 moldoveni. La început, ne-a rugat să facem o reparație modestă, pe urmă a vrut alta mai bună, apoi a cerut lux. A refuzat să încheie cu noi un contract. Ne interzicea să lucrăm atunci când el era la birou, ne ținea acolo până la două de noapte și ne cerea să fim la opt dimineață la lucru. Unii locuiau în localități mai depărtate și fizic nu reușeau să ajungă la vreme. Pentru aceasta ne amenda, acuzându-ne că tărăgănăm lucrul. Venea beat și înjura mai dihai decât un cioban la stână. Se lăuda că e prieten cu autoritățile interlope. Odată, l-a scos din sărite faptul că așteptam să se usuce pereții: „De ce stau tâmpiții ăștia și nu fac niciun căcat?”. Altă dată m-a luat în răspăr din senin: „La ce naiba, tu, nemernicule, șezi aici? Du-te dracului!”. Când am terminat lucrul și i-am cerut banii, a zis: „Care bani? Strânge-ți catrafusele și dispari!”. Ne-a rămas dator cu 360 mii de ruble, bani pe care ceilalți moldoveni îi cer de la mine”. Nicolae a surâs trist când l-am întrebat de ce nu s-a adresat la poliție: „Eu sunt aici un om fără drepturi. Când am mai fost o dată la el și l-am rugat să-mi dea banii,  a zis: „Cine ești tu? Eu nu te știu, nici nu vreau să te știu”. Eu am crezut în el, fiindcă e  preot, și încă e moldovean. Am crezut că e lucrul lui Dumnezeu. Dar el nu se teme nici de Dumnezeu, nici de diavol. Noi și așa suntem dezavantajați aici. Oare acest om e vrednic să poarte rasă și cruce și să predice binele, dacă el însuși este răul, dacă este Satana în carne și oase?”, se întreabă Nicolae.

„Am să-ți tai capul și am să joc fotbal cu el”


Oleg Galițev

Oleg Galițev este cetățean rus și lucrează la BBC. A muncit 14 ani în SUA în domeniul IT, iar anul trecut a fost solicitat să instaleze rețeaua de telefonie și computere la sediul DRE. A început lucrul pe 5 martie, acceptând condiția de a finisa munca până la 1 aprilie. Și Galițev spune că preotul a amânat încheierea contractului până în pânzele albe. Și el zice că a lucrat  zi și noapte. Însă la un moment dat, Țurcanu ar fi început să-l preseze să termine lucrul mai repede, încetând să-l finanțeze. „Într-o zi, ne-a adunat pe toți și ne-a spus într-un limbaj plin cu sudălmi: „Eu lupt pentru Patria mea, dar dacă cineva va încerca să-mi încurce, nu veți mai avea viață”. În altă zi, mi-a cerut să semnez o recipisă că, de nu voi încheia lucrul în termenii stabiliți, mă oblig să le plătesc 150 mii ruble. Presiunile creșteau, încât un moldovean, Iura, pur și simplu a fugit de acolo. L-am amenințat cu poliția, dar el nu s-a arătat surprins: „Dacă menții tăi vor veni aici, am să-ți tai capul și am să joc fotbal cu el”. După ce am terminat lucrul, am umblat mult după el, rugându-l să-mi dea cele 66 mii 60 de ruble pe care mi le datorează. „Cum îți permiți să mă deranjezi? Am să-ți scot mațele și am să le împrăștii pe coridor”, mi-a reproșat el .

Atunci rusul a apelat la poliție, procuratură și în judecată. Procuratura Taganka examinează cazul, iar judecătoria aceluiași sector se va întruni într-o ședință pe acest dosar la 5 septembrie. „Este o canalie care s-a lipit de biserică cu nerușinare și o folosește ca să facă bani. El nu este un om, ci un vârcolac. Dacă am să prezint instanței recipisa pe care mi-au cerut s-o semnez, pușcăria e a lui”, adaugă Galițev.

Mitropolitul, interesat de victimele lui Țurcanu

La rândul său, mitropolitul Vladimir ne-a spus că a auzit despre Ghenadie numai vorbe bune. „I-am dat decorațiile, ca să muncească băiatul, că-i tinerel și-i place. Văd că muncește bine, chiar dacă se mai vorbesc despre el unele lucruri”. Ierarhul recunoaște că patriarhul nu a semnat decretul despre numirea lui Țurcanu ca reprezentant la Moscova, dar nu vede în aceasta o problemă: „Da, părintele Ghenadie nu se duce la Patriarhie, slujește la biserica de la Universitate. Însă patriarhul ne-a promis o biserică la Moscova. După ce o vom alege, va semna și decretul”. Când i-am spus despre temerile celor de la Patriarhie, mitropolitul a adăugat: „La început, patriarhul a zis că e foarte tânăr. Dar ne-am înțeles să mai trimitem un preot și să slujească împreună”.

Iată și părerea  mitropolitului Vladimir despre „planul de salvare a Moldovei”: „Nu cred că cineva îl urmărește sau îi vrea răul. E tinerel și are dorință de a face multe, dar trebuie să aibă și posibilități”. Mitropolitul s-a interesat dacă cunoaștem pe cineva care a suferit de la Țurcanu: „Dacă voi, frații de la jurnalistică, aflați fapte concrete, anunțați-mă și pe mine. Dacă va șchiopăta în ceva, îl vom trage de urechi”. Deși Țurcanu ne spunea că a primit binecuvântarea mitropolitului pentru a deschide multe centre pentru susținerea moldovenilor în Rusia și Europa până în 2013, când a aflat de la noi despre aceasta, ÎPS nu și-a putut stăpâni râsul: „Știți că este o zicală: „E nouă povestea, dar incredibilă”? Dă, Doamne, să facă măcar un centru bun”.

Centrul și-a închis ușile?


Centrul „Sf. Paisie Velicicovski” cu ușile încuiate

Întorcându-ne acasă din Moscova, după ultima vizită, am mai trecut o dată pe la centrul lui Țurcanu de pe bd. Kutuzov. De data asta, ușa era încuiată, iar afișele de la intrare – scoase. N-am reușit să dezlegăm enigma, pornind de la ideea că, potrivit site-ului instituției, Centrul este la dispoziția moldovenilor în fiece zi. Poate că procurorii ruși au sechestrat sediul, ne-am gândit… Din păcate, n-am putut găsi un răspuns, deoarece Vasili Antonov-Romanovski, procurorul care gestionează cazul Galițev, se află în concediu. Oricum, activitatea preotului Ghenadie Țurcanu ar trebui cercetată și de către autoritățile RM. Nu-i exclus ca acesta să fie doar o marionetă în mâinile cuiva. Cu atât mai mult, cu cât are în spate persoane destul de importante. Iar Mitropolia n-ar trebui să alunge oamenii din Biserică cu propriile mâini, mai ales într-o epocă în care toate luptele se duc contra lui Dumnezeu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *