CSI / RusiaExternePolitică

VIDEO/ Rusia se pregătește pentru parada de Ziua Victoriei, în plin război în Ucraina

În Ucraina e război, mor oameni, copii iar Rusia se pregătește pentru celebrarea celei de-a 77-a aniversări a Zilei Victoriei, cea în care este marcată capitularea nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial. În acest an, pe 9 mai, 11.000 de militari și peste 200 de echipamente vor participa la parada din Piața Roșie de la Moscova, relatează agenția rusă de presă RIA.

Luni, 18 aprilie, o repetiție a paradei a fost organizată în Alabino, lângă capitala rusă.

„În total, 11.000 de militari, 131 de unități de armament și echipamente militare moderne, 77 de avioane și elicoptere au participat la pregătirile pentru parada din Piața Roșie”, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit agenției ruse de presă.

Prin poligonul de antrenament au trecut 33 de echipe care vor defila pe 9 mai. Sunt formate din studenți și cadeți ai instituțiilor militare de învățământ, ofițeri, sergenți și soldați din mai multe unități militare.

Potrivit sursei citate, la defilare vor participa ”vehicule de înaltă securitate Typhoon, vehicule de luptă de infanterie BMP-2, BMP-3 și Kurganets-25, tancuri T-72BZM, T-90M «Proryv» și T-14 «Armata», rachete tactice operaționale sisteme «Iskander-M»”, precum și obuziere, sisteme de apărare aeriană și alte rachete strategice. În pregătire pentru parade de „Ziua Victoriei”, a avut loc și un antrenament al forțelor aeriene.

Avioanele care vor participa la paradă au format litera Z, simbol al invaziei ruse în Ucraina.

„15 elicoptere și 62 de avioane au fost implicate în formarea paradei aviației”, menționează reprezentanții Ministerului Apărării de la Moscova.

Putin ar vrea o „victorie de orice fel” în Ucraina înainte de 9 mai

La începutul lunii aprilie, oficiali americani spuneau că Moscova ar fi fixat începutul lunii mai ca termen-limită pentru preluarea controlului asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, potrivit CNN.

Liderul de la Kremlin ar fi stabilit ziua de 9 mai drept cea în care să celebreze „o victorie de orice fel” în Ucraina, spunea unul dintre oficialii SUA. Alți oficiali susțineau însă că o victorie reală ar putea fi obținută mult mai departe de începutul lui mai.

„Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de stadiul războiului sau al discuțiilor de pace. Pe de altă parte: o paradă a victoriei cu ce trupe și vehicule?”, declara atunci un oficial european din domeniul apărării.

În ultimele săptămâni, atât oficiali ucraineni cât și specialiști occidentali vorbesc despre iminența unei ofensive majore a forțelor ruse în estul Ucrainei.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *