CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de aruncarea în aer a conductei de amoniac Togliatti-Odessa

„Un grup de sabotaj ucrainean a aruncat în aer conducta de amoniac Togliatti-Odessa”, care are o lungime de aproximativ 2.400 de kilometri și leagă un oraș rusesc de pe malul Volgăi de portul ucrainean Pivdennyi, în apropiere de Odesa, la Marea Neagră, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Explozia a avut loc luni seara în apropiere de Masiutovka, un mic sat controlat de forțele ruse în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), recucerit aproape în totalitate de armata ucraineană în toamna anului 2022, potrivit aceleiași surse, scrie Le Monde.

Conducta de amoniac Togliatti-Odessa este cea mai lungă din lume. Rusia a denunțat acest lucru drept un „act terorist”. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a acuzat Ucraina că „a dat o lovitură grea eforturilor ONU de combatere a foametei”.

„Singurul care nu avea niciun interes ca conducta de amoniac să își reia activitatea era regimul de la Kiev”, a declarat Zaharova.

„Mai mulți civili au fost răniți. Le-am acordat toată asistența medicală de care au nevoie”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, care a acuzat de asemenea Ucraina, potrivit agenției ruse Interfax.

La rândul lor, autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși de atac. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, a calificat atacul drept „terorist”.

Infrastructura se află în centrul negocierilor pentru prelungirea acordului privind exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Luna trecută, Rusia a fost de acord să prelungească acordul cu două luni, dar a declarat că îl va rezilia dacă nu vor fi eliminate obstacolele din calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Conducta, concepută pentru a transporta până la 2,5 milioane de tone de amoniac pe an din regiunea rusă Volga către portul ucrainean Pivdennîi, în apropiere de Odessa, la Marea Neagră, este în impas de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

O înregistrare video, postată atât de un blogger militar rus, cât și de un jurnalist militar ucrainean, arată scena exploziei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *