Externe

VIDEO/ Rușii au adus în Ucraina „artilerie grea” capabile să reziste la explozii nucleare. Ce sunt maşinile de luptă ”Terminator”?

Război în Ucraina, a 82 zi, iar ruşii au trimis pe front ”artileria grea”. O coloană de maşini de luptă ”Terminator” a fost filmată trecând printr-o localitate din Ucraina.

Potrivit difenceromania.ro, prezenţa acestor vehicule blindate de luptă a fost semnalată pentru prima dată în Ucraina duminică, 15 mai. Vehiculele au fost surprinse în regiunea Lugansk, dar nu a fost precizat numele exact al localităţii prin care convoiul a trecut. 

”Terminator” este conceput în principiu ca un vehicul de suport pentru diviziile de tancuri, dar poate fi folosit şi ca vehicul principal de asalt.

Ce este Terminator?

Vehiculele ”Terminator”, pe numele său real Boevaia Mașina Podderzhki Tankov-72 (BMPT-72), este un aparat de luptă construit pe şasiul modelului de tanc T-72. Potrivit National Interest, ”Terminator” a fost prezentat prima dată publicului în cadrul unei expoziţii militare din 2013. A fost prezentat şi în cadrul paradei de Ziua Victoriei din 2018, iar în serviciul activ efectiv a intrat în 2020.

Potrivit lui Andrei Sigarev, colonel în armata rusă şi comandant adjunct al Diviziei 90 de Tancuri, ”Terminator” poate lovi trei ţinte în acelaşi timp, spre deosebire de un tanc normal care poate o singură ţintă pe rând.

”Terminator” este dotat cu un sistem de rachete supersonice antitanc care poate lovi o ţintă aflată la 6 kilometri. Din dotări mai fac parte două tunuri de 30 de milimetri şi două lansatoare de grenade.

„Este, practic, imposibil să supraviețuiești sub focul aprig al vehiculului rusesc”, susţin inginerii ruşi de la UralVagonZavod, cei care au proiectat maşina de luptă.

Potrivit acestora, ”Terminator” poate funcţiona în orice condiţii climatice, pe orice teren şi are capacitatea de a proteja echipajul format din 5 membri în cazul unei explozii nucleare.

”Terminator” este special conceput pentru războiul urban, de gherilă, acesta fiind probabil şi motivul pentru care acest vehicul a fost adus în Ucraina.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *