ActualitateExterne

VIDEO| Rușii au dat cea mai mare lovitură în Kiev, de la începutul războiului: este distrusă 100%

O importantă centrală electrică din apropierea Kievului a fost complet distrusă de loviturile rusești la începutul zilei de joi, a declarat compania energetică Centrenergo, informează BBC. Centrala era una deosebit de importantă pentru că alimenta trei regiuni, inclusiv zona Kievului. Oficialii au cerut cetățenilor să se pregătească de o mare criză, să își încarce dispozitivele și să facă provizii de mâncare.

Centrala electrică Trypillya era cel mai mare furnizor de electricitate pentru trei regiuni, inclusiv Kiev, au declarat oficialii.

“Amploarea distrugerii este terifiantă”, a declarat președintele Centrenergo, Andriy Hota.

Rusia vizează de mult timp, în mod deliberat și sistematic, sistemul energetic al Ucrainei.

Sursa FOTO: BBC

content-image

Centrala este distrusă 100%

Hota a declarat pentru BBC că loviturile de joi dimineață au distrus “transformatorul, turbinele, generatoarele. Au distrus 100%”.

Un incendiu a izbucnit în atelierul turbinelor de la centrala Trypillya – situată la 50 km la sud de Kiev – în urma atacului aerian de amploare de joi.

Șeful Centrenergo a declarat că uzina a fost ținta mai multor rachete. Personalul aflat în tură a reușit să scape, a spus el, pentru că a fugit să se adăpostească imediat ce prima dronă a lovit.

Kievul se pregătește de o mare criză

Locuitorii au fost îndemnați să își închidă ferestrele, să își încarce toate dispozitivele și să se aprovizioneze cu apă.

Peste 80 de rachete și drone au vizat site-uri din Ucraina în primele ore ale zilei de joi. Multe au vizat infrastructura energetică și aproape o treime au reușit să treacă de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Câteva ore mai târziu, Centrenergo a confirmat că centrala sa din Trypillya a fost scoasă din uz. Hota a declarat că întreaga capacitate de producție a companiei sale din Ucraina a fost acum distrusă.

Aceasta era unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică și termică din Ucraina. Compania opera alte două centrale electrice – una în regiunea Harkov, care a fost distrusă la sfârșitul lunii martie, și una într-o zonă din regiunea Donețk, care a fost preluată de Rusia în 2022.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *