Internațional

VIDEO/ Rușii au închis cel mai important pod de peste Nipru după un nou atac ucrainean cu HIMARS

Rușii au închis podul Antonovskiy de peste Nipru, singurul care aprovizionează forțele rusești din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei, după un nou atac al ucrainenilor cu sisteme HIMARS anunță Interfax.

„Sunt lovituri pe pod, podul nu a fost distrus. Au fost adăugate mai multe găuri”, a declarat Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației instalate de ruși în Herson.

„În acest moment, podul este complet închis circulației”, a precizat acesta. Ulterior, el a clarificat că atacul ucrainean a fost efectuat cu lansatoare multiple de rachete HIMARS.

Mai multe înregistrări apărute pe platformele social media au surprins momentul atacului:

Locuitorii din Herson au relatat că au auzit explozii și au observat fulgerări strălucitoare pe cer în timpul nopții.

Atacuri repetate ale ucrainenilor asupra podului Antonovskiy

Un corespondent al Interfax a relatat de la fața locului că zeci de mașini stau deja la coadă pentru a aștepta să treacă de cealaltă parte a Niprului dar că angajații poliției militare îi informează pe șoferi că astăzi nu se va mai circula pe pod din cauza lucrărilor de reparații.

Cel mai apropiat punct de trecere este la Novaia Kakhovka, o localitate aflată la aproximativ 80 de kilometri distanță.

Stremousov a declarat că închiderea podului nu va afecta în mod semnificativ livrarea de mărfuri către Herson, susținând că „am pregătit un punct de trecere cu un ponton și unul cu feribotul”.

Podul Antonovskiy a fost atacat de mai multe ori de forțele armate ucrainene în ultimele două săptămâni. Prima lovitură efectuată cu sisteme HIMARS a avut loc pe 19 iulie. A doua zi, un nou atac a lovit de 11 ori podul.

De ce este podul important pentru ruși

Într-o evaluare publicată miercurea trecută, Ministerul britanic al Apărării nota că podul Antonovskiy este unul dintre cele două puncte de trecere rutieră peste Nipru prin care Rusia își poate aproviziona sau retrage forțele pe teritoriul pe care l-a ocupat la vest de râu.

Această zonă include orașul Herson, care este important din punct de vedere politic și simbolic pentru Rusia. Cursurile inferioare ale Niprului reprezintă o barieră naturală, calea navigabilă având în general o lățime de aproximativ 1000 de metri. Controlul trecerilor peste Nipru va deveni probabil un factor cheie în rezultatul luptelor din sudul Ucrainei.

De altfel, un oficial ucrainean din Herson a avertizat săptămâna trecută că ucrainenii ar putea tăia calea de retragere și aprovizionare a forțelor rusești din Herson în scurt timp, afirmând că „ucrainenii sunt deja pe drum”.

„La cum stau lucrurile, orcii și simpatizanții lor din Herson ar putea fi tăiați de la rutele de aprovizionare și căile de retragere”, a afirmat Yuri Sokolevski, șeful adjunct al Consiliului Regional din Herson.

„Acei puțini cetățeni ai noștri care s-au grăbit să își ia pașapoarte rusești își reevaluează probabil alegerea”, a mai spus el cu referire la faptul că luna trecută autoritățile de ocupație au început să elibereze pașapoarte rusești locuitorilor din Herson.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *