RăzboiUcraina

VIDEO. Rușii au lovit un muzeu din Ucraina și au făcut prăpăd. Zelenski: „Trebuie şi vom răspunde!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat marţi, 25 aprilie, un atac ”barbar” al Rusiei asupra unui muzeu din oraşul Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, o nouă ”crimă de război” care, potrivit acestuia, s-a soldat cu cel puţin un mort şi 10 răniţi, relatează AFP.

De asemenea, liderul de la Kiev spune că lovitura a avut loc în centrul oraşului Kupiansk, ”asupra unui muzeu de istorie locală”, oraşul fiind foarte aproape de linia frontului din nord-estul ţării, informează News.ro.

”Deocamdată, am fost informaţi despre moartea unui angajat al muzeului şi despre zece răniţi”, a declarat Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook. ”Există încă oameni sub dărâmături”, a mai adăugat preşedintele ucrainean.

”Toţi cei vinovaţi de aceste crime de război vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei şi nu va exista milă”, a promis preşedintele Ucrainei, criticându-i pe ruşi pentru că ”ucid ucraineni cu metode absolut barbare”.

Zelenski: teroriștii vor răspunde!

Totodată, el a publicat şi un filmuleţ în care se vede o clădire distrusă, cu ferestrele aruncate în aer şi o mulţime de resturi pe jos.

”Țara teroristă face totul pentru a ne distruge complet”, spune Volodimir Zelenski, care promite răzbunare: ”Trebuie şi vom răspunde!”.

Atacul rusesc a fost efectuat cu ajutorul unei rachete sol-aer S-300 de fabricaţie sovietică, a declarat pe canalul său de Telegram, Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale.

Kupiansk, la aproximativ 100 de kilometri de Harkov, avea o populaţie de peste 25.000 de locuitori înainte de război. A fost cucerit de ruşi în primele zile ale invaziei, în urmă cu mai bine de un an. Ucrainenii au recucerit apoi oraşul în luna septembrie, după o contraofensivă fulgerătoare.

Dar forţele Moscovei, susţinute prin mobilizarea a sute de mii de rezervişti, s-au întors în zonă la începutul acestui an, stârnind temeri în rândul multor localnici.

La începutul lunii martie, Kievul a ordonat chiar persoanelor vulnerabile să evacueze oraşul în faţa presiunii militare ruseşti potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *