Actualitate

VIDEO/ Rușii publică imagini cu trenuri încărcate cu tancuri părăsind Crimeea. Cum a reacționat UE?

Alte efective militare se vor întoarce la bazele lor permanente, a adăugat sursa citată.

Marea Britanie: Nu vedem nicio dovadă de retragere

Marea Britanie nu a văzut până în prezent nicio dovadă că Rusia își retrage trupele din pozițiile din apropierea graniței ucrainene, a declarat miercuri secretarul Apărării, Ben Wallace.

„Nu am văzut până în acest moment nicio dovadă a acestei retrageri”, a spus Wallace.

„Observațiile noastre fizice arată opusul unora dintre declarațiile recente venite de la Kremlin”, a afirmat Wallace.

Rusia ar trebui să fie judecată doar după acțiunile sale atunci când vine vorba de detensionarea tensiunilor la granița cu Ucraina, a declarat înaltul oficial britanic.

„Vom crede Rusia pe cuvânt, dar îi vom judeca după acțiunile lor”, a mai spus el.

Reacția UE la anunț: „Rusia se joacă de-a una caldă, una la rece”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-a arătat miercuri foarte rezervat în legătură cu anunțul privind retragerea foțelor ruse din Crimeea, subliniind că aceasta retragere trebuie mai întâi ”verificată”, transmite AFP.

„Dacă este adevărat, fără îndoială”, ar fi un semn de destindere, a comentat el foarte prudent la postul de radio France Inter.

„Este întotdeauna necesară verificarea”, a adăugat Borrell.

„Există, poate, semne încurajatoare (…), dar pe de altă parte există și semne îngrijorătoare”, a declarat Josep Borrell, referindu-se la un apel din Rusia pentru recunoașterea teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.

Duma, camera inferioară a parlamentului rus, a votat marți pentru a-i cere președintelui Vladimir Putin să recunoască această independență. Kremlinul a dat asigurări că în prezent nu există ”nicio decizie oficială” în acest sens, dar că această cerere ”reflectă opinia populației ruse”.

„Rusia se joacă de-a una caldă, una la rece. Într-o zi ne spune că totul este posibil, că se va întoarce la masa negocierilor, iar în următoarea trimite o escadrilă în Marea Neagră”, a continuat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Ucraina: Situația e stabilă

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că ultimele evaluări privind amenințările la adresa țării sale nu conțin ”nimic neașteptat” și sunt în concordanță cu evaluările anterioare.

Într-o declarație televizată, el a mai spus că forțele armate ucrainene continuă un exercițiu militar la nivel național, la unul dintre acestea urmând să vină să observe atașatul militar al Belarusului.

Belarusul a asigurat Kievul că nu există nicio amenințare militară contra teritoriului său. Reznikov a mai declarat miercur și că va participa la o ”reuniune virtuală” a tuturor miniștrilor apărării din NATO, stabilită pentru joi.

Unele efective rusești de lângă granița ucraineană se întorc la bazele lor după finalizarea exercițiilor militare, a declarat marți ministerul rus al apărării.

„Noi avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a replica șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

Președintele SUA, Joe Biden a declaratcă începutul retragerii anunțat de Moscova ar fi un lucru ”pozitiv”, dar nu a fost încă verificat, adăugând că, dimpotrivă, aceste trupe, estimate acum la „mai mult de 150.000” de soldați, au rămas într-o „poziție de amenințare”.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *