RăzboiUcraina

VIDEO. Scandal într-o biserică din regiunea Cernăuți, după ce preoții afiliați Moscovei nu au primit sicriul unui soldat ucis de ruși, iar credincioșii au spart ușa

În satul Zadubrovka, regiunea ucraineană Cernăuți, în timpul înmormântării soldatului Ivan Nazari, 28 de ani, care a murit pe 29 martie în războiul împotriva Rusiei, s-a declanșat un scandal între cei care participau la procesiunea funerară și preoții bisericii Sfântului Arhanghel Mihail, despre care se spune că sunt afiliați Moscovei, relatează Focus.

Oamenii au acuzat că sicriul cu trupul soldatului-erou nu a fost adus în biserică. Rudele defunctului și alți credincioși au încercat să spargă ușa bisericii pentru a aduce sicriul.

„Transmitem în direct, să vadă toată lumea ce faceți! Lăsați sicriul Eroului să intre în biserică!”, a comentat Andrei Zazuliak, unul dintre apropiații soldatului decedat în luptele din Ucraina.

În filmulețe postat online se aude cum cei prezenți scandează „Rușine!”.

Potrivit martorilor, ușa bisericii a fost spartă, iar mai mulți dintre credincioși au fost bătuți.

Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată canonic până în mai anul trecute Moscovei a fost obligată ca, în patru luni, să-și schimbe denumirea în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale a Ucrainei, din 27 decembrie. Ulterior va fi interzisă.

Primăvara trecută, după ce Biserica Ortodoxă Rusă și-a manifestat susținerea pentru războiul dus de Kremlin contra Ucrainei, 6.000 de parohii ucrainene au decis să se separe de Moscova.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Epifanie, a fost primul care a luat poziție și a transmis că „patriarhul Moscovei, Kirill, a trecut de partea Antihristului”.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

Tensiunile dintre preoții ruși și ucraineni din Biserica Ortodoxă au erupt la înmormântarea unui soldat ucrainean: un părinte l-a bătut cu crucea pe cel care l-a acuzat că îi ajută pe ocupanții ruși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *