Internațional

VIDEO. Schimbări tectonice în Nagorno-Karabah: Val de arestări printre foști oficiali, printre care și președintele din regiune

Serviciul de Securitate de Stat al Azerbaidjanului a confirmat reținerea fostului președinte al Nagorno-Karabah, Arayik Harutyunyan. El a fost reținut marți, 3 octombrie, fiind acuzat de „terorism și formarea de unități militare ilegale”. Reținerea acestuia vine pe un val de arestări în rândul foștilor oficiali din regiune.

Raportul Serviciului de Securitate de Stat al Azerbaidjanului afirmă că Arayik Harutyunyan a participat la formarea și organizarea ”formațiunilor armate care nu sunt prevăzute de lege” ale Azerbaidjanului, ”recrutarea, instruirea și finanțarea mercenarilor”, și, de asemenea, a luat parte la ostilități din partea Nagorno-Karabah, scrie Stiripesurse.ro.

La 1 octombrie, Azerbaidjanul l-a pus pe Arayik Harutyunyan pe lista internațională de urmăriți. După aceea, Ministerul armean de Externe a anunțat reținerea de către Azerbaidjan a foștilor președinți ai nerecunoscutului Nagorno-Karabah: Arkady Ghukasyan, Bako Sahakyan, Arayik Harutyunyan, precum și șeful parlamentului republicii nerecunoscute David Ishkhanyan. Ca răspuns la această declarație, Ministerul de Externe azer a declarat că toți militarii armeni care au depus armele au fost eliberați de partea azeră și trimiși în Armenia.

Cine a fost Arayik Harutyunyan

Arayik Harutyunyan a fost președintele nerecunoscutei Republici Nagorno-Karabah din 21 mai 2020 până la 1 septembrie 2023. În septembrie, el și-a prezentat demisia, după care Samvel Shahramanyan a devenit președinte. Din 2007 până în 2017, a fost prim-ministru, iar în 2017-2018, ministru de stat.

Pe 27 septembrie, serviciul de frontieră azer a anunțat reținerea lui Ruben Vardanyan, fostul ministru de stat din Nagorno-Karabah. El a fost acuzat de finanțarea terorismului în Azerbaidjan. A fost arestat timp de patru luni. Ruben Vardanyan riscă până la 14 ani de închisoare.

La 30 septembrie, Azerbaidjanul l-a reținut pe fostul ministru de externe al Karabahului, David Babayan. El este acuzat de implicare în planificarea, pregătirea și desfășurarea războiului.

La 29 septembrie, la intrarea în coridorul Lachin, Azerbaidjanul l-a reținut și pe fostul comandant al armatei din Nagorno-Karabah, Levon Mnatsakanyan. El a fost trimis într-un centru de arest preventiv.

După începerea “operațiunii antiteroriste” a Azerbaidjanului în Karabah, aproape întreaga populație armeană (100.120) a părăsit regiunea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *