Externe

VIDEO. Şeful Pentagonului a sosit în Israel, secretarul de stat american se întâlneşte cu regele Iordaniei la Amman şi merge apoi în alte trei ţări arabe

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit la Tel Aviv pentru a se întâlni cu lideri guvernamentali de rang înalt şi pentru a vedea la faţa locului o parte din armele şi asistenţa de securitate americane pe care Washingtonul le-a oferit rapid Israelului după atacul brutal al Hamas asupra sudului Israelului, relatează Times of Israel. În acelaşi timp, secretarul de stat american Antony Blinken, care joi, 12 octombrie, a fost la rândul său în Israel, s-a întâlnit vineri cu regele Abdullah al Iordaniei la Amman.

Oficialii din domeniul apărării care călătoresc împreună cu Lloyd Austin spun că acesta doreşte să sublinieze sprijinul neclintit al Americii pentru poporul israelian, iar Statele Unite sunt hotărâte să se asigure că Israelul are ceea ce îi trebuie pentru a se apăra, transmite News.ro.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că SUA au oferit deja Israelului bombe de diametru mic, precum şi rachete de interceptare pentru sistemul Iron Dome şi că vor mai fi livrate şi altele. Alte muniţii sunt aşteptate să sosească vineri.

Este de aşteaptat ca ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, să răspundă la întrebări în timpul unei conferinţe de presă comune cu Lloyd Austin, ceea ce l-ar face să fie primul lider guvernamental care acceptă să discute cy presa de la asaltul Hamas de sâmbătă, menţionează Times of Israel.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit vineri cu regele iordanian Abdullah la Amman, aceasta fiind a doua escală dintr-un turneu mai amplu al său în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul se pregăteşte pentru o ofensivă terestră de amploare în Gaza şi a îndemnat populaţia din oraşul Gaza să se îndrepte spre sud.

Cererea sa, despre care Naţiunile Unite au spus că ar fi imposibil de îndeplinit ”fără consecinţe umanitare devastatoare”, vine la o zi după ce Blinken a vizitat Israelul şi a purtat discuţii cu premierul Benjamin Netanyahu pe tema conflictului.

Preşedintele american Joe Biden l-a trimis pe cel mai înalt diplomat al său în regiune, cuprinsă de cea mai gravă escaladare din ultimii ani, în urma atacului militanţilor palestinieni Hamas, care au năvălit în oraşele israeliene, ucigând 1.300 de israelieni.

Blinken şi-a extins turneul din Israel şi Iordania pentru a include toate ţările arabe din Golf şi Egiptul, ceea ce face ca acesta să fie cel mai amplu turneu al său în regiune de la preluarea mandatului în ianuarie 2021, scrie Reuters.

Vineri, şeful diplomaţiei americane urmează să viziteze alte trei ţări: Qatar, Bahrein şi Arabia Saudită, unde îşi va petrece noaptea.

Înainte de a pleca spre Doha, el urmează să se întâlnească cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Amman.

”De-a lungul fiecăruia dintre aceste angajamente, vom continua să facem presiuni asupra ţărilor pentru a ajuta la prevenirea extinderii conflictului şi pentru a-şi folosi influenţa pe care o au asupra Hamas pentru a elibera imediat şi necondiţionat ostaticii”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă la Tel Aviv.

”Vom discuta, de asemenea, despre modul în care putem continua să ne concretizăm viziunea noastră afirmativă pentru o regiune mai paşnică, mai prosperă, mai sigură, mai integrată. Şi, de fapt, aceasta este alegerea, iar alegerea, într-un fel, a fost radicalizată de acţiunile de sâmbătă ale Hamas”, a spus diplomatul de top al Americii.

Washingtonul spune că cel puţin 25 de americani au fost ucişi în atacurile Hamas şi crede că mai mulţi se află printre zecile de ostatici luaţi în Gaza. Trimisul special adjunct al SUA pentru problemele ostaticilor, Steve Gillen, a călătorit cu Blinken în Israel şi va rămâne pentru a sprijini eforturile de eliberare a acestora.

În acest timp, Gaza se apropie de o catastrofă umanitară de proporţii, pe măsură ce numărul morţilor creşte, iar proviziile vitale s-au redus după ce Israelul a impus un asediu asupra enclavei. Israelul a declarat că nu va exista nicio pauză umanitară până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii.

Însă o invazie terestră în Fâşia Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni şi care se află în prezent sub asediul Israelului, prezintă riscuri serioase, deoarece Hamas deţine zeci de ostatici răpiţi în timpul atacului de sâmbătă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *