Actualitate

VIDEO/ Separatiștii de la Tiraspol vor independență și anunță deschis că vor adera la Rusia

Dacă anterior preferau să nu discute despre integrarea în componența Rusiei sau o făceau voalat, acum separatiștii de la Tiraspol au început să vorbească deschis despre acest subiect. Astfel, de declarații au fost făcute de așa-numitul de ministru de externe din Transnistria, Vitallii Ignatiev, în cadrul unui interviu acordat publicației Sputnik Moldova, transmite Realitatea.

Menționăm că faptul că anterior, pagina web a agenției a fost blocată de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Anterior, Ignatiev declara în 2006, că prin intermediul unui referendum, transnistrenii au decis că vor independență, apoi „aderare liberă la Federația Rusă”.

De asemenea, Ignatiev s-a referit și la statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, obținută de Republica Moldova în iunie 2022. Potrivit lui, viziunile Chișinăului sunt opuse celor pe care le are Tiraspolul.

„În ceea ce privește opțiunea de negociere, având în vedere perspectivele europene ale Moldovei, care contrazic voința locuitorilor Transnistriei, este imposibil să se combine pașnic și non-violent într-un singur stat identitățile complet diferite ale popoarelor moldovenești (sau române) și multinaționale transnistrene, valorile lor diferite, eroii diferiți, alegerea vectorilor opuși de dezvoltare. Aceasta este o utopie periculoasă care poate duce la o nouă izbucnire a conflictului. În Transnistria, rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006 exclud abaterea de la cursul independenței, cu intrarea liberă ulterioară în Rusia. Conceptul de politică externă, strategia de dezvoltare până în 2026 și alte documente doctrinare își formulează propria idee națională”, declară separatistul Igantiev.

Se pare că Tiraspolul încearcă să pună Chișinăul în fața alegerii dintre „divorțul pașnic”, așa cum îl numește Ignatiev, sau noi tensiuni în regiune. Anterior, în cadrul unor interviuri acordate presei ruse, acesta a declarat de mai multe ori despre intenția regiunii separatiste de a obține independența, însă ezita să vorbească direct despre eventuala intrare oficială sub „aripa” Kremlinului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești. Ia renunțați măi „paliticienilor maldavani” la combinațiile cu tiraspolul și oferiți-le în schimb o blocadă economică „independentă” de vre-o două trei luni și să vedem pe urmă cum se mai exprimă „vajnicii” tiraspoleni. Dar, de, e greu și combinații cu tot felul de „afaceri” și demnitate națională și patriotism.
    Vă cam meritați soarta de trăitori cu curu în două luntri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *