Externe

VIDEO/ Soldații ucraineni au început să folosească tunurile autopropulsate „SpGH DANA” primite de la cehi

Soldații ucraineni au distribuit pe rețelele de socializare o nouă înregistrare video cum arată că aceștia au început să folosească tunurile autopropulsate „SpGH DANA”, o armă cu calibrul de 152 de milimetri fabricată în Cehia.

Astfel, înregistrarea surprinde cel puțin două tunuri autopropulsate DANA în acțiune, deși nu este clar dacă acestea sunt folosite pentru bombardamente asupra pozițiilor rusești sau antrenarea militarilor ucraineni în vederea folosirii lor.

Proiectate în 1976 în fosta Cehoslovacie și intrate în serviciul forțelor armate cehe 4 ani mai târziu, ele au fost ulterior exportate în mai multe țări din fostul bloc sovietic, fiind folosite inclusiv în războiul ruso-georgian din 2008.

În prezent tunurile autopropulsate „SpGH DANA” se află în serviciul armatelor din Cehia, Libia, Polonia, Georgia, Azerbaidjan, Slovacia și Ucraina, ele fiind operate de un echipaj format din 5 militari.

De pe 21 ianuarie, Cehia a anunțat cu mai bine de o lună înainte ca Vladimir Putin să declanșeze ”operațiunea militară specială”, că este dispusă să furnizeze Ucrainei arme și echipamente militare.

Înspre sfârșitul lunii mai pe rețelele de socializare au apărut imagini și cu lansatoarele RM-70, o variantă de lansator multiplu de rachete de artilerie derivată din sovieticul BM-21 Grad, donate de guvernul de la Praga armatei ucrainene.

Ucrainenii au primit și obuzierele AHS Krab fabricate în Polonia

Joi, ministrul ucrainean al Apărării Aleksii Reznikov a anunțat că Kievul a făcut recepția Obuzierelor autopropulsate poloneze „Krab” cu calibrul 155 mm, ceva mai grele decât tunurile autopropulsate „DANA”.

„Sunt bucuros să anunț că tunurile autopropulsate poloneze Krab sunt pregătite pentru misiuni de luptă pe front. După obuzierele M777 și FH70, tunurile autopropulsate Caesar și M109A3, acestea sunt al 5-lea tip de artilerie cu calibru 155 mm pe care am reușit să o atragem”, a afirmat el.

Zilele trecute, Polonia și Ucraina au semnat un contract în valoare de 700 de milioane de dolari pentru vânzarea către Kiev a 60 de astfel de obuziere autopropulsate. În luna mai Polonia a donat forțelor armate ucrainene 18 obuziere „Krab”.

Tunurile autopropulsate „DANA” și obuzierele „Krab” sunt exact tipul de armament de care forțele armate ucrainene au nevoie pentru noua fază a războiului din Donbas, caracterizată de bombardamente puternice, un capitol la care armata rusă se bucură de o superioritate copleșitoare asupra ucrainenilor în materie de echipamente și muniție.

Sursa: Hotnews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.