Internațional

(VIDEO) Statul Islamic foloseşte scuturi umane la Mosul şi îi împiedică pe civili să părăsească orașul. Trupele coaliţiei reiau avansarea miercuri

SUA crede că aproximativ 700 de civili mai sunt încă în oraşul în care 5.000 de luptători ISIS se confruntă cu trupele coaliţiei care avansează tot mai mult, scrie BBC.

‘Aceasta se întâmplă de mai multe săptămâni’, faptul că civilii sunt reținuți în oraș ‘și nu am observat schimbări’ de la declanșarea ofensivei, luni, a anunțat căpitanul Jeff Davis.

Populația din Mosul este îngrozită de „eliberare“. Frica de epurare etnică, mai mare decât de Statul Islamic

Acum, când 30.000 de soldați irakieni, peșmerga kurzi, miliții șiite și trupe speciale ale coaliției americane iau cu asalt din cinci direcții orașul Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak și capitala provinciei sunnite Ninive, locuitorii se tem de ce e mai rău, de o epurare etnică și religioasă, strategie în plină aplicare în Siria și Irak, de către milițiile șiite sponsorizate de Iran.

Veştile despre eliberarea oraşului Qaraqosh din apropierea Mosulului au fost ulterior negate de un reprezentant al guvernului, dar coaliţia sprijinită de SUA susţine că i-a alungat pe jihadişti din 10 sate.

Trupele guvernamentale înaintează dinspre sud, în timp ce aliaţii kurzi se apropie din est, dar sunt încă la 30-40 de kilometri de Mosul. Luptătorii ISIS par să opună mai multă rezistenţă în unele puncte.

 

Avansarea coaliţiei va fi reluată miercuri. 34.000 de agenţi de securitate irakieni, luptători kurzi, precum şi din mai multe triburi musulmane sunt în zonă. 

Preşedintele american Barack Obama spune că au fost stabilite planuri şi infrastructuri pentru a gestiona o eventuală criză umanitară care s-ar putea ivi în urma amplei ofensive de eliberare a Mosulului, care a început luni.

Mosul, situat la circa 400 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, când forțele guvernamentale irakiene și-au abandonat armele și au fugit, dând posibilitate jihadiștilor să cucerească unele părți din regiunile din nordul și vestul Irakului.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *